Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

07 maart 2023 door Jannes Wiersema

Regen en natte sneeuw, in het noordelijke helft een (winterse) bui.

 

Waarschuwingen
Vanaf vanavond geldt code geel voor gladheid.

Vanochtend is het bewolkt en valt er in het midden en zuiden regen en later in de ochtend plaatselijk mogelijk ook natte sneeuw. In het noorden kan een enkele bui met natte sneeuw voorkomen. Op de Wadden is misschien de zon te zien. De wind is westelijk en overwegend matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, kracht 6.

Vanmiddag trekt de meeste neerslag naar het zuidoosten. Op steeds meer plaatsen in het zuidoosten gaat natte sneeuw vallen, in de Limburgse heuvels kan later droge sneeuw gaan vallen met kans op gladheid. Elders volgen er dan wel enkele buien, soms met hagel, natte sneeuw en in de kustprovincies mogelijk een klap onweer. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4, in natte sneeuw daalt de temperatuur naar iets boven het vriespunt. De wind is overwegend westelijk en zwak tot matig.

Vanavond valt er in Zuid-Limburg nog (natte) sneeuw met kans op gladheid. In de rest van het land komt een enkele bui voor, soms met (natte) sneeuw, hagel en een klap onweer. In de loop van de avond gaat het licht vriezen. Door bevriezing van natte wegen kan het later al plaatselijk glad worden. De wind is zwak tot matig uit het westen.

Komende nacht komen er in het noorden nog enkele winterse buien voor, maar op de meeste plaatsen is het droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. Later in de nacht gaat het in het zuiden en zuidoosten regenen en in de Limburgse heuvels kan er (natte) sneeuw vallen, waardoor het plaatselijk glad kan worden. De minimumtemperatuur ligt rond -2°C en kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Er is weinig wind.

Morgenochtend is de zon in het noorden mogelijk even te zien en is het droog. In het midden en zuiden komt meer bewolking voor. Zuid van de Grote Rivieren valt (natte) sneeuw en vooral in Limburg is er kans op gladheid. Er is weinig wind.

Morgenmiddag is het in het noordelijk kustgebied af en toe zonnig. Elders komt meer bewolking voor. In het zuiden en zuidoosten valt er aanvankelijk nog regen en (natte) sneeuw, maar in de loop van de middag wordt het daar op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4°C, in het zuidoosten enkele graden lager. De oostelijke wind is zwak, in het zuiden matig.

Morgenavond komen er in het noorden enkele opklaringen voor en is het droog. In de loop van de avond kan de temperatuur in het noorden en midden onder het vriespunt uitkomen en kan het plaatselijk glad worden. In het midden en zuiden is er meer bewolking. In het uiterste zuiden en zuidoosten is het aanvankelijk droog, maar daar kan in de loop van de avond weer (natte) sneeuw gaan vallen. Er is weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen

Wisselvallig en (vrij) koud, met vooral donderdag nog plaatselijk (natte) sneeuw. Na het weekeinde waarschijnlijk beduidend zachter.

Donderdag is er in de nacht en begin van de ochtend grote kans op code geel vanwege gladheid door bevriezing of winterse neerslag in de zuidelijke helft.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 14 maart tot en met dinsdag 21 maart Aanhoudend wisselvallig. Dinsdag 14 maart is het zacht, daarna is er 60-70% kans op (vrij) koud weer.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn