Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

12 april 2023 door Jannes Wiersema

Nat, maar vooral vanmiddag ook ruimte voor de zon

 

Er trekken vandaag maar liefst 3 neerslagzones over het land, maar het wordt in de loop van de week steeds rustiger. Er blijven af en toe nog een paar buien vallen, maar de zon schijnt ook veel. Vanaf zondag lijkt het rustig lenteweer te gaan worden. Er valt dan bijna geen neerslag meer, de zon schijnt veel en de 20°C komt in zicht.

Vandaag hebben we nog vooral te maken met wisselvallig weer.

Vanochtend is het bewolkt en valt nog enige tijd regen. In de loop van de ochtend trekt die regenzone naar het oosten weg en breekt vanuit het westen de zon door.

Al snel trekken er echter ook weer een paar buien het land in en die kunnen vanmiddag plaatselijk stevig uitpakken, met kans op onweer en forse windstoten. De zuidwestenwind houdt in eerste nog vrij rustig, maar in de loop van de dag trekt hij aan en wordt dan aan de kust vrij krachtig tot mogelijk hard, 5 tot 7 Beaufort. Lokaal kunnen dan ook windstoten tot rond 75 kilometer per uur voorkomen. Landinwaarts is de wind ook vrij vlagerig en de middagtemperatuur stijgt tot rond een graad of 11 of 12.

Vanavond trekken de laatste buien via het oosten het land weer uit, maar al snel arriveert vervolgens neerslagzone 3 van deze dag, met zowel vanavond als vannacht wederom een aantal regen- en onweersbuien. Ook dan kunnen vooral bij de buien nog forse windstoten voorkomen. De temperatuur daalt tot 4 graden in Groningen en tot 8 graden in Zeeland. De zuidwestenwind is aan zee een tijdlang hard, mogelijk even stormachtig.

Morgen hebben we vergelijkbare temperaturen als vandaag en er staat in eerste instantie nog steeds een stevige zuidwestenwind. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk af. Daarbij wisselen zon en wolken elkaar af, met de meeste ruimte voor zon in het westen. Af en toe valt vooral landinwaarts ook een bui, in de kustregio’s is het een stuk droger.

Vanaf vrijdag draait de wind weer naar het zuiden en wordt het alweer 12 tot 15 graden. De neerslagverwachting is onzeker. Leek het eerst beide dagen nog wisselvallig te worden, op basis van de laatste berekeningen kan het ook behoorlijk meevallen. Het zuidwesten krijgt zaterdag mogelijk nog met wat regen te maken, zondag kan vanuit Duitsland een gebied met wat regen het land in schuiven. Toch laat ook de zon zich regionaal zien.

Vanaf maandag lijkt het weer hoe dan ook om te slaan. Op basis van de huidige berekeningen komen we steeds meer onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië, waardoor de wind bij ons naar het ‘warmere’ oosten draait. De temperaturen gaan omhoog en er is flink wat ruimte voor de zon. Het is dan wachten op de eerste dag met 20°C (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn