Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

15 april 2023 door Jannes Wiersema

Westen zon, oosten bewolkt en wat regen.

Een hogedrukgebied boven Scandinavië krijgt steeds meer vat op het weer in Nederland, maar het gaat o zo langzaam. Pas in de tweede helft van de week kunnen we echt van een weersverbetering spreken, met dan ook hogere temperaturen.

Vandaag schijnt in het westen de zon bij maximaal 15 graden. In het oosten raakt het bewolkt, kan wat regen vallen en is het wat frisser. Er waait een stevige noordenwind. Morgen schijnt aan zee de zon regelmatig, verder is het op veel plekken grijs met lokaal wat regen. Na het weekend geleidelijk zonniger en warmer, later in de week 20 graden.

Vanochtend raakt het in het noordoosten en oosten geleidelijk bewolkt en in de loop van de ochtend valt wat tegen de oostgrens wat lichte regen of motregen. In de rest van het land is het vrijwel zonnig of breekt de zon snel door. Dat laatste geldt voor Zeeland, waar het eerst nog bewolkt is en zelfs een spatje regen kan vallen. De wind draait naar het noorden tot noordoosten en neemt snel toe tot een windkracht 4. Daardoor voelt het koud aan buiten.

Vanmiddag trekt de wind nog verder aan. De noordenwind bereikt een windkracht 4 in het binnenland en windkracht 5 tot 6 in de kustprovincies. Daardoor voelt het fris aan. Op steeds meer plaatsen raakt het bewolkt en in het oosten van het land is er kans op wat (mot)regen. In het zuidwesten blijft het vrij zonnig lenteweer. Daar ontstaan wel stapelwolken die heel lokaal nog een bui kunnen loslaten. In de zon in het zuiden en zuidwesten wordt het 15 graden. Onder de bewolking in het noorden en oosten is het hooguit 10-12 graden.

Vanavond raakt het overal bewolkt. Vannacht valt lokaal wat regen en zijn er enkele spaarzame opklaringen. De noordenwind neemt wat af en kouder dan 6 tot 8 graden wordt het niet.

Morgen zal een grijze dag worden en vooral in het oosten van Brabant en in Limburg kan nog wat lichte regen of motregen vallen. In het westen, noordwesten en in het Waddengebied, kan de zon regelmatig doorbreken. Verder landinwaarts zal er weinig of geen ruimte voor de zon zijn. Het wordt slechts 11 tot 14 graden. De noordenwind maakt het frisser en is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Maandag, dinsdag en woensdag staat er een stevige (noord)oostenwind die het niet altijd even aangenaam maakt. We hebben te maken met een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. De zon schijnt regelmatig, maar vanuit Centraal-Europa worden toch nog wolkenvelden aangevoerd, waardoor de zon soms lange tijd afwezig is. Uit de bewolking zou zelfs een klein beetje regen kunnen vallen. Het wordt dan 12 graden op de Wadden tot 14-16 graden in het binnenland.

De weersverbetering laat dus nog even op zich wachten, maar lijkt er  echt wel te komen. De wind draait dan meer naar een zuidoostelijke richting, waardoor de lucht warmer en droger wordt. Met uitzondering van het noordwestelijk kustgebied stijgt de temperatuur tot rond 20 graden. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn