Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

18 april 2023 door Jannes Wiersema

Wolkenvelden vanuit Duitsland

 

De dag begint vandaag met zon, maar vanuit Duitsland trekken snel ook wolkenvelden het land in, waardoor de zon steeds vaker achter de bewolking verdwijnt. De meeste wolken trekken over de zuidelijke helft van het land. In het noorden ontstaan ook stapelwolken, maar daar blijft de zon nog geregeld tussendoor schijnen. Vooral in het Waddengebied wordt het vrij zonnig en op een enkel spatje regen na blijft het droog. Er waait een stevige oosten- tot noordoostenwind, kracht 4 tot aan de kust soms 6, en het wordt 11 graden op de Wadden tot lokaal 15 graden in het binnenland. Door de wind voelt het wel iets frisser aan.

Vanavond klaart het vanuit het oosten steeds verder op en vannacht trekken er ook weer een paar (dunne) wolkenvelden over het land. De wind neemt af en de temperatuur daalt tot een graad of 3 in Groningen en tot 8 in Zeeland.

Morgen trekken de wolkenvelden via het zuiden het land uit en dan komt de zon vervolgens goed uit de verf. De middag verloopt grotendeels zonnig, met hier en daar een stapelwolk. Het is droog, maar er waait een schrale (noord)oostenwind, windkracht 4 tot 6, die het wat frisser doet aanvoelen dan het is. Het wordt uiteindelijk van noord naar zuid 11 tot 15 graden.

Donderdag hebben we een flinke dip in het weerbeeld. Vanuit het oosten komt een storing het land binnen. De bewolking neemt vlot toe en er trekken vanuit Duitsland buien over de grens. In de middag kunnen daar een paar felle buien tussen zitten met hagel. Tussendoor is er ook wat ruimte voor de zon. Er waait een gure noordoostenwind, op de stranden komt een volle windkracht 6 te staan. Het wordt hooguit 10 of 11 graden, maar in buien is het veel kouder en de wind maakt het onaangenaam.

De storing blijft ons ook op vrijdag nog ‘pesten’. Het is wisselend bewolkt en vooral in de ochtend kunnen buien over het land trekken. De middag lijkt wat droger en regionaal met wat meer zon te verlopen. Omdat de wind, die iets afneemt, een wat meer oostelijke tot zuidoostelijke richting kiest, kan iets zachtere lucht ons land bereiken. Het wordt 13 graden op de Wadden en 15 of 16 graden in de rest van het land.

Het weekend verloopt licht wisselvallig met een mix van zon, wolkenvelden en enkele buien. Daarbij is er kans op een klap onweer. De temperatuur ligt zaterdag bij een zuidenwind tussen 15 en 20 graden. Zondag draait de wind naar het westen en wordt het niet meer warmer dan tussen 11 en 14 graden.

Volgens de nieuwste berekeningen krijgen we na het weekend te maken met een noordwestelijke stroming. Dat betekent dat het warmere weer niet doorzet, maar we een overgang krijgen naar wisselvallig en koud lenteweer.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn