Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

29 april 2023 door Jannes Wiersema

Droog en rustig weekend met steeds meer zon

 

 

 

We hebben een droog en rustig weekend met steeds meer zon. Specifiek hebben we vandaag te maken met een tweedeling: in het noorden en westen schijnt de zon steeds beter, in het zuiden en oosten is het lang grijs. Wel komt de zon er geleidelijk op steeds meer plekken bij. Morgen schijnt bijna overal de zon flink.

Vanochtend begint de dag vooral in het binnenland bewolkt en met lokaal nog een laatste beetje motregen, maar ook elders kan bewolking voorkomen. Wel klaart het in het noorden en westen steeds in de loop van de ochtend steeds meer op.

Vanmiddag is het flink zonnig in het westen en noorden, en aanvankelijk nog bewolkt in het zuiden en oosten. Het midden van het land ligt precies op de grens en daar strijden de bewolking en opklaringen voor hun plek in het weerbeeld. Gedurende de middag trekt die grens langzaam richting het zuidoosten en gaat de zon dus op steeds meer plekken schijnen.

Op de Wadden is het daarbij een graad of 11, op de plekken in het binnenland waar de zon schijnt is het maximaal 16 graden en langs de kust en onder de bewolking is het 13-14 graden. Er staat een noordelijke wind die vooral zwak tot matig van kracht is.

Vanavond klaart het verder op en gaat de wind liggen. Een vrij koude nacht volgt met in het noordoosten temperaturen die tot rond het vriespunt kunnen dalen. Op andere plaatsen blijft het kwik enkele graden boven nul. De bewolking neemt in het noordwesten en noorden in de loop van de nacht mogelijk wel weer wat toe. In het oosten en noordoosten kan mist ontstaan.

Morgenochtend komt vooral in het noorden en westen nog wat bewolking voor, maar deze lost vrij snel op. Ook in het uiterste zuidoosten kan nog wat bewolking voorkomen. Een stralende ochtend volgt en met een meest zwakke tot hooguit matige oostelijke wind lopen de temperaturen snel op.

Morgenmiddag is het op de meeste plekken volop zonnig weer, maar vooral de kustgebieden blijven gevoelig voor wat wolken. De maxima lopen uiteen van 11 graden op de Wadden, via 13-15 graden in de rest van het noorden, 16-17 graden in het midden van het land tot lokaal 18 graden in het zuiden. In de loop van de dag kan in de kustgebieden een zeewindje opsteken, waardoor het daar iets afkoelt. Eventuele bewolking kan met die zeewind ook iets het land op trekken.

Morgenavond en in de nacht naar maandag neemt de bewolking overal toe, maar lijkt het droog te blijven. Het wordt daardoor iets minder koud dan in de komende nacht.

Maandag lijkt vooral in het binnenland bewolkt te beginnen, maar gedurende de dag komt de zon er steeds beter bij. De wind draait naar het noorden, maar onder invloed van de zon kan de temperatuur nog altijd oplopen naar 11 graden op de Wadden tot 18, lokaal 19 graden landinwaarts.

De dagen daarna gaan de temperaturen door een aanhoudende noord(west)stroming iets omlaag. Het weerbeeld blijft bestaan uit een afwisseling van wolken en zon, maar de kans op een bui neemt wel wat toe. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn