Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

04 mei 2023 door Jannes Wiersema

Vanmiddag op grote schaal 20 graden

 

 

Brede opklaringen en wat hoge wolkenvelden wisselen elkaar vandaag af. De oostenwind trek wat aan blaast warmere lucht het land binnen. Eindelijk kunnen we later vandaag ook in De Bilt de eerste, officiële warme dag aantekenen.

Vanochtend zijn er flinke zonnige perioden, al trekt ook vrij veel sluierbewolking over. Meestal schijnt de zon daar gewoon doorheen en het blijft overal droog. De wind draait naar het (zuid)oosten en neemt in kracht toe. Boven land komt uiteindelijk een matige wind te staan (windkracht 3 à 4), aan zee is de wind vrij krachtig.

Vanmiddag lopen de temperaturen uiteindelijk op naar 17 tot 19 graden in het noorden, 20 à 21 graden in het midden en 22 of 23 graden in het zuiden van het land. Alleen op de Wadden is het met 15 graden nog wat frisser. De zon blijft flink schijnen door de sluierbewolking heen. Aan het einde van de middag wordt de bewolking van het zuidwesten uit wat dikker.

Vanavond is het nog lange tijd vrij warm en tijdens Dodenherdenking ook nog overwegend droog. Wel neemt van het zuidwesten uit de bewolking al toe en later in de avond is vooral in het (zuid)westen kans op een lokale regen- of onweersbui. In de loop van de nacht ontstaan wat meer buien met kans op onweer, vooral in de noordelijke helft van het land. Het wordt niet kouder dan tussen 8 en12 graden.

MorgenBevrijdingsdag, begint de dag in het noorden en noordoosten nog met enkele stevige buien. Daarbij kan ook een klap onweer voorkomen. Elders is het ’s ochtends meest droog met een afwisseling van zon en wolken. De temperatuur loopt snel op en de lucht is erg vochtig. Vanaf de middag ontstaan vooral in het zuiden, midden en oosten (stevige) regen- en onweersbuien. Daarbij kan lokaal flink wat regen in korte tijd vallen. In het noordwesten lijkt het mee te vallen met de buien en daar is de zon ook het vaakst te zien. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en de maxima lopen uiteen tussen 15 graden aan zee en 20 of 21 graden langs de oostgrens.

Zaterdag is het overdag nog meest droog met een paar zonnige perioden. De temperatuur stijgt op veel plekken dan weer richting de 20 graden, alleen aan zee wordt het iets minder warm. In de namiddag neemt van het zuidwesten uit de kans op regen- en onweersbuien weer toe.

Zondag lijkt een sterk wisselvallige dag te worden met flinke regen- en onweersbuien. Tussendoor is misschien nog een beetje ruimte voor de zon en de temperatuur komt uit op zo’n 18 graden.

De dagen daarna blijft de kans op regen- en onweersbuien groot. Tussendoor is er af en toe ook wat ruimte voor de zon, maar de temperaturen dalen geleidelijk tot ongeveer 15 graden.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn