Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

17 mei 2023 door Jannes Wiersema

Fris, maar met op veel plaatsen flink wat zonneschijn.

 

 

Een hogedrukgebied komt vanaf vandaag boven ons land te liggen en we gaan dan ook een paar hele rustige en overwegend droge dagen tegemoet, met veel zon en geleidelijk weer hogere temperaturen. De nachten zijn in eerste instantie nog koud met zelfs kans op nachtvorst. In het weekend raken we de kou kwijt en wordt het ruim 20 graden. Zondag wordt mogelijk zelfs zomers warm in het binnenland.

Vandaag is het fraai lenteweer. Vanochtend vroeg komt hier en daar eerst nog wat lage bewolking voor, maar die lost snel op en daarna krijgt de zon flink de ruimte. Er gaan in de loop van de dag wel stapelwolken ontstaan en vooral het noord(oost)en van het land is ook gevoelig voor bewolking vanaf de Noordzee. De zon speelt echter een flinke rol en het blijft overdag droog. De wind is noordelijk en waait in het binnenland matig, 3-4 Bft, tot soms vrij krachtig op de stranden, windkracht 5. Het is wat aan de frisse kant voor halverwege mei, met 11 graden op Texel, 14 graden in Utrecht en 17 graden in Limburg.

Vanavond klaart het op en de temperatuur daalt snel.

Vannacht komt een hogedrukgebied boven het land te liggen en daardoor valt de wind weg. Hier en daar ontstaat een mistbank. Vooral over het noorden trekken wat hoge wolkenvelden en deze houden de afkoeling daar een beetje tegen. In het oosten en zuiden gaat de temperatuur als een baksteen onderuit naar 1 of 2 graden, zeer lokaal koelt het af tot het vriespunt. Aan de grond is op grote schaal sprake van nachtvorst. Aan zee is het minder koud met een graad of 7.

Morgen, Hemelvaartsdag, moeten dauwtrappers in de vroege ochtend dus rekening houden met een koude start met nachtvorst. De zon komt er snel bij en dan warmt het sneller op dan voorgaande dagen. In de middag wordt het 13 graden op de Wadden, 16 graden in het midden van het land en plaatselijk 17 graden langs de oostgrens en in Limburg. Overdag ontstaan stapelwolken, maar blijft het droog. Omdat de wind, die meer naar noordoost draait, hooguit zwak tot matig van kracht is, zal het prima weer zijn voor buitenactiviteiten zoals fietsen en wandelen. In de zon voelt het warm aan. Smeer je wel in, met een UV-Index van 6 kan een lichte huid binnen een half uur verbranden.

Vrijdag wordt opnieuw een aardige dag. Na een frisse start wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Zeer lokaal ontstaat een buitje, maar de meeste plaatsen houden het droog. Bij een iets aantrekkende noordoostenwind wordt het weer wat warmer met 15 graden op de Wadden, 17 graden langs de westkust en 18-20 graden in het binnenland.

In het weekend wordt vanuit Centraal-Europa warme lucht aangevoerd. De zon schijnt flink, maar er komen ook stapelwolken voor en zeer lokaal ontstaat een bui. De meeste plaatsen houden het droog. De koude nachten raken we kwijt en overdag wordt het op grote schaal warm. Zaterdag wordt het in het binnenland 20 tot 22 graden. Zondag kan het voor het eerst dit jaar zomers warm worden met in het binnenland temperaturen tot 25 graden aan toe! Alleen in het noordwestelijk kustgebied blijft het dan iets frisser met 17 graden, door wind vanaf het water. Ook op de westelijke stranden kan het in de loop van de dag afkoelen door zeewind.

Na het weekend blijft het (zomers) warme weer nog een paar dagen aanhouden, maar de kans op een stevige regen- en onweersbui neemt toe en de temperatuur lijkt na dinsdag weer iets te dalen. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn