Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

27 mei 2023 door Jannes Wiersema

Zonnig en aangenaam Pinksterweekeinde.

 

 

Hogedrukgebieden bepalen het weer in onze omgeving en daarmee is een langere periode met stabiel en droog weer aangebroken. De zon laat zich bovendien veelvuldig zien, maar de middagtemperaturen zijn nog wat gematigd door een noordelijke wind.

Vandaag wordt een prachtige dag met overal veel zon. Vanochtend komt in het noorden eerst nog een beetje bewolking voor, maar dit trekt snel weg. De wind is hooguit zwak tot matig en daardoor voelt het een stuk warmer aan dan de thermometer aanwijst. De maxima liggen, na een frisse start, ’s middags tussen 14 graden op de Wadden, 21 graden in Utrecht en lokaal 23 in het zuiden en oosten van het land. De zonkracht is hoog met een UV-index van 7! Smeer je dus wel in voordat je de zon ingaat.

Vanavond is er nog lange tijd voor de avondzon. Vannacht trekken er velden met dunne sluierbewolking over het land. Vooral in het noordoosten kan ook mist ontstaan. Aan de kust wordt het niet kouder dan een graad of 10, maar landinwaarts kan het weer flink afkoelen; op de koudste plekken tot 4 graden met lokaal mogelijk ook vorst aan de grond.

Morgen start zonnig, met soms wat dunne sluierbewolking. In de loop van de dag trekken in het noorden ook een paar wolkenvelden vanaf zee het land binnen, maar in de zuidelijke helft blijft het tot in de avond zonnig. De wind gaat vooral aan zee wel weer flink aantrekken. Toch wordt het landinwaarts weer ietsje warmer met 15 graden op de Wadden, 18 graden op de westelijke stranden, 22 graden in Utrecht en 24 graden in Limburg is het op veel plaatsen aangenaam warm.

Maandag, Tweede Pinksterdag, trekken vooral over de noordelijke helft vroeg in de ochtend een paar wolkenvelden over. Hoe zuidelijker, hoe meer ruimte voor de zon. Er waait een frisse noordoostenwind en de temperatuur ligt weer wat lager met van noord naar zuid 14 tot 20 graden. Nog steeds prima weer voor buitenactiviteiten dus.

De dagen daarna blijven we maar te maken houden met de invloed van het hogedrukgebied. Vooral in het zuiden is er veel ruimte voor de zon. In de kustgebieden blijft het stevig waaien uit het (noord)oosten en daar blijft de temperatuur relatief laag met maxima van 14 tot 19 graden. Landinwaarts wordt het in de loop van de week weer een graad of 20 of nog iets warmer en dat zijn vrij normale temperaturen voor begin juni.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn