Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

01 juni 2023 door Jannes Wiersema

Eerst bewolking, later op de dag weer steeds meer zon.

 

 

 

We hebben met een hardnekkige wind vanuit het noorden te maken, maar toch zien we dagelijks verschillen in de temperatuur en in het weerbeeld. Dit hangt sterk samen met de windrichting, want waait de wind zoals vandaag meer vanuit het noorden tot noordwesten, dan komt de wind vanaf zee en stroomt iets frissere zeelucht ons land in. Is de wind meer noordoostelijk tot oostelijk, dan waait het vanaf land en wordt het warmer.

Vandaag begint bewolkt, maar in het zuiden van Limburg komt de zon er al vrij snel door en die zonneschijn breidt zich later in de ochtend snel verder over de rest van het land uit. Vooral het noordwesten blijft nog wel langere tijd gevoelig voor bewolking. Met daar soms wat motregen en met een meer naar noord- tot noordwest gedraaide wind wordt het iets minder warm dan gisteren. Aan de (noord)kust kan het met meer bewolking en 14 graden ronduit fris zijn, in het zuidoosten wordt het met nog flink wat zon 19 tot lokaal 23 graden.

Vanavond en de komende nacht zijn er in het binnenland brede opklaringen, in de kustgebieden komen nog steeds ook wolkenvelden voor. op de plekken waar het even flink is opgeklaard en waar ook de wind wegvalt, kan het tot een graad of 5 afkoelen. Hier en daar ontstaat daarbij een mistbank, verder is er weinig aan de hand.

Morgen draait de wind weer naar het noorden tot noordoosten en wordt het overal opnieuw een tikkeltje warmer. In de oostelijke helft van het land komt de temperatuur met veel zon dan weer ruim boven 20 graden uit. In de westelijke helft komen naast zon soms ook wolkenvelden voor en wordt het 16 tot 20 graden.

Ook het weekend lijkt vriendelijk te verlopen met flink wat zon. Zaterdag wordt het landinwaarts met niet zoveel wind vanuit het noordoosten 22 tot 25 graden. Aan de kust is het weer iets minder warm en daar waait de meer noordelijke wind iets steviger. Zaterdag schijnt de zon op de meeste plaatsen, zondag kan in het noorden bewolking binnendrijven. Het blijft overal nog steeds wel droog en het is zondag net iets minder warm dan op zaterdag.

En ook volgende week verandert weinig in het zomerse weerbeeld, zoals dat tijdens het komende weekeinde inzet. Tot en met vrijdag lijkt het in elk geval droog te blijven en de meeste dagen komt de zon er behoorlijk door. Als toch eens bewolking van de Noordzee binnendrijft, dan zijn de noordelijke provincies daar het meest gevoelig voor. De temperaturen komen overdag vaak tussen 20 en 24 graden uit, maar in het noorden kan het kwik door de niet aflatende wind van zee nog steeds iets lager uitpakken. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn