Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

07 juni 2023 door Jannes Wiersema

Iets minder zon, iets minder warm.

 

 

Vandaag zien we in het weer een paar kleine veranderingen ten opzichte van voorgaande dagen, maar nog steeds is het heel vriendelijk.

Vanochtend start in het noorden weer wat grijs, maar deze lage bewolking wordt snel door de zon opgeruimd. Daarna is er veel zon. In het midden en zuiden trekt ook (hoge) bewolking over, waardoor er soms een wat waterig zonnetje schijnt.

In de middag verdwijnt de meeste bewolking weer, maar een zeer lokale bui in het zuidoosten is ook niet uitgesloten. De noordelijke tot noordoostelijke wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3. Aan zee waait het matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. Het wordt 15 tot 18 graden aan zee en 19 tot 24 graden in het binnenland, met de hoogste waarden in het oosten van het land. Daar kan het plaatselijk ook 25 graden worden.

Vanavond en komende nacht blijft het wisselend bewolkt met ook brede opklaringen. In het noorden ontstaat hier en daar weer lage bewolking. De minimumtemperaturen liggen tussen 8 en 12 graden.

Morgen start in het noordwesten nog wat grijs, maar de lage bewolking verdwijnt weer snel. Verder naar het zuiden en oosten komt nog wat sluierbewolking voor, maar hier schijnt de zon goed doorheen. Ook kunnen in het oosten wat stapelwolken ontstaan, waaruit zich in het zuidoosten een bui kan vormen. De matige en aan zee vrij krachtige wind (3-5 Beaufort) draait wat meer naar het noordoosten en daardoor stroomt warmere lucht ons land binnen. In het binnenland wordt het zomers warm met 25 tot 27 graden. In de kustprovincies wordt het 18-24 graden en op de Wadden is het nog iets frisser.

Vrijdag is er volop ruimte voor de zon. Vooral het oosten heeft af en toe wat sluierbewolking en een stapelwolkje. De noordoostenwind is matig en aan zee vrij krachtig, 3-5 Bft. Het wordt de tot nu toe warmste dag van het jaar met maxima van 27 tot 29 graden en in het zuiden kan het lokaal 30 graden worden. In de kustgebieden is het enkele graden koeler en alleen op de Wadden is het beduidend frisser met 17 graden.

In het weekend wordt het nog warmer doordat de wind naar de oosthoek draait. Daardoor komt de temperatuur voor het eerst dit jaar rond de tropische 30 graden te liggen. Op de stranden kan het in de loop van de middag afkoelen door zeewind en alleen op de Wadden en in het noorden van Groningen en Friesland is het wat minder warm met 20-26 graden. Zaterdag is er veel zon, zondag heeft vooral het zuiden met wat meer bewolking te maken en er zou een lokale regen- of onweersbui kunnen ontstaan.

Na het weekend blijft het in het binnenland nog enkele dagen heet met kans op tropische temperaturen. In de kustprovincies, zeker in het noorden van het land, wordt het geleidelijk weer minder warm doordat de wind toch weer de noordhoek op lijkt te zoeken. Daarbij is er nog steeds veel zon en maakt vooral het zuidoosten kans op een lokale regen- of onweersbui. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn