Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

09 juni 2023 door Jannes Wiersema

Oostenwind brengt warmere lucht.

 

 

Vandaag is de eerste van een serie flink warme dagen. De wind gaat naar het oosten draaien en daarmee stroomt volop warme en droge lucht ons land in. Het waait matig en aan zee vrij krachtig, 3-5 Bft. Er is daarbij volop ruimte voor de zon. Vooral het oosten heeft ook af en toe wat sluierbewolking en hier en daar een stapelwolkje.

Zo wordt het de tot nu toe warmste dag van het jaar met maxima van 27 graden aan de westkust, waar het in de loop van de middag flink kan afkoelen door zeewind. Landinwaarts wordt het 28 tot 30 graden, met de hoogste waarden in Brabant en Limburg. In het noorden is het 22 tot 26 graden en op de Wadden een graad of 18.

Vanavond blijft het ook nog vrij lang warm en de nachten zijn voorlopig een stuk minder koel. Ondanks een heldere hemel komt het kwik niet veel lager dan tussen 13 en 18 graden.

Morgen wordt een regelrechte zomerdag met volop ruimte voor de zon. Er zou een beetje sluierbewolking kunnen overtrekken en een stapelwolkje is niet uitgesloten. De wind zit in de oosthoek en blaast hete lucht over vrijwel het hele land. Op grote schaal wordt het 30 of 31 graden, ook op de westelijke stranden. Pas aan het eind van de middag zou in een smalle kuststrook een zeewind kunnen opsteken, waardoor het even goed afkoelt. Ook in het noorden wordt het nu een stuk warmer met 28 graden en op de Wadden een graad of 23.

Zondag krijgen we nóg zo’n dag met veel zon. In de loop van de dag neemt in de zuidelijke helft van het land de bewolking een beetje toe en deze wolken verklikken de onstabiliteit van de atmosfeer. Tegen de avond is in het zuiden een lokale regen- of onweersbui niet helemaal uitgesloten, al houden de meeste plaatsen het droog. De oostenwind is iets zwakker dan op zaterdag, daardoor krijgt de westkust en vooral Zeeland in de loop van de middag een zeewind. Het kwik stijgt tot 27 graden, maar daalt later in de middag snel richting 20 graden. Op de Wadden wordt het een graad of 23 en in het binnenland 28 tot 31 graden.

Maandag wordt een herhaling van zetten, met overal veel zon en nog minder bewolking dan zondag. Zo wordt het in het hele land 26 tot 30 graden. Alleen op de Wadden komt het kwik weer wat lager uit, rond 22 graden. Het lijkt opnieuw overal droog te blijven.

De dagen daarna doen we een klein stapje terug qua middagtemperaturen, maar het blijft in het binnenland nog enkele dagen heet met zomerse tot mogelijk tropische temperaturen, 25 tot tegen de 30 graden. In de kustprovincies, zeker in het noorden van het land, wordt het geleidelijk weer minder warm doordat de wind toch weer de noordhoek op lijkt te zoeken. Daarbij is er nog steeds veel zon en maakt vooral het zuiden kans op een lokale regen- of onweersbui. Een echte omslag lijkt voorlopig nog niet in de kaarten te zitten.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn