Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

17 juni 2023 door Jannes Wiersema

De zomer schakelt nog een tandje bij.

 

 

Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft nog steeds invloed op ons weer, daardoor blijft het zonnig en zomers warm. Vandaag is het zonnig en met uitzondering van de kust wordt het 25-30 graden. Morgen opnieuw regionaal tropisch warm, maar later op de dag wel kans op (onweers)buien. Volgende week wordt het broeierig warm.

De dag begint in een groot deel van het land vanochtend meteen met volop zon, maar in het noordoosten van het land hangt eerst nog wat lage bewolking vanaf de Noordzee. Vooral in het westen komt regionaal eerst ook (dichte) mist voor.

Vanmiddag schijnt overal de zon, maar het zuiden is gevoelig voor wat hoge bewolking. De zon schijnt daar echter nog gewoon doorheen. Ook kunnen wat stapelwolken ontstaan, maar het blijft droog. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is slechts zwak in het binnenland en matig aan zee. Op de stranden wordt het een graad of 22 en koelt het in de middag weer een paar graden af. Landinwaarts is het weer veel warmer met 27 tot 30 graden.

Vanavond blijven hoge en middelbare wolkenvelden aanwezig. Er zijn ook brede opklaringen. Onder de wolken blijft het de komende nacht warmer dan in voorgaande nachten en koelt het soms niet verder dan tot 18 graden af. In het noordoosten, waar het nog lange tijd opgeklaard is, koelt het wel af en is het met lokaal 11 graden relatief koel.

Morgen draait de wind naar het zuidoosten en komt hete lucht ons land binnen. Regionaal kan het dan weer tropisch warm worden met temperaturen rond 30 graden. Aan de kust en op de Waddeneilanden wordt het 19 tot 24 graden. Vooral in de ochtend is er veel zon, maar in het zuiden hangt ook al bewolking en in het zuidwesten kan zelfs al een eerste regenbui vallen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden verder toe en tegen de avond trekken enkele regen- en onweersbuien vanuit België het land in.

Na het weekend krijgen we met een broeierige zuidwestelijke stroming te maken. De luchtvochtigheid gaat daardoor omhoog, waardoor het benauwd aanvoelt. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en dagelijks kunnen enkele, mogelijk zware, regen- of onweersbuien ontstaan. Omdat de buien lokaal zijn, zullen ze de droogte nauwelijks verlichten.

De ergste hitte wordt verdreven, maar met 22 graden op de stranden, 25 graden in Utrecht en 28 graden in het binnenland blijft de regionale hittegolf in het oosten en zuiden nog dagen aanhouden.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn