Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

30 juni 2023 door Jannes Wiersema

Meer zon en op de meeste plaatsen droog vandaag.

 

De zonnigste juni uit de meetreeks neemt vandaag afscheid in stijl ofwel er zijn perioden met zon. Bovendien, dankzij de komst van drogere lucht, aangenamere warmte. Juli start morgen echter met bewolking en (mot)regen. Diverse fronten trekken dan over ons land.

Vandaag starten we op veel plaatsen strakblauw, al gaan in de loop van de ochtend al snel wat stapelwolken ontstaan. Vooral landinwaarts worden dat er flink wat. Zeer lokaal kunnen die uitgroeien tot een buitje, maar het zal weinig om het lijf hebben. Met 20 graden op Terschelling, 22 graden in Utrecht en 24 graden in Eindhoven ligt de temperatuur rond normaal voor deze tijd van het jaar. De westelijke tot noordwestelijke wind is matig tot aan de kust soms vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Vanavond draait de wind terug naar zuidwest en vervolgens trekt in de nacht een storing het land in. ’s Nachts regent het in het westen af en toe,

op zaterdagochtend trekt de regenzone verder het land in en gaat het op steeds meer plaatsen af en toe regenen. De meeste regen lijkt te zullen vallen in het noorden en noordwesten zo tussen 5 en 10 mm. In de loop van de middag begint de regen naar Duitsland weg te trekken en breekt vooral in het westen van het land de zon door. Er waait wel een stevige wind, vanuit het westen staat er een windkracht 4 in het binnenland tot soms kracht 6 aan zee. Het wordt 20 graden in het noorden en westen tot 22 in Zeeland.

Zondag is er weer een stuk meer ruimte voor de zon en wordt het iets warmer met 20 graden op de Wadeneilanden en 21 tot 24 graden in de rest van het land, met de hoogste waarden in Brabant en Limburg. Er ontstaan ook weer stapelwolken en een lokale bui zal er ergens nog wel naar beneden komen, al is het niet veel. Er staat nóg meer wind dan op zaterdag, een windkracht 4 tot 5 in het binnenland en een volle windkracht 6 in het Waddengebied.

Na het weekend wordt het geleidelijk wat rustiger. Op maandag staat er nog wel een stevige west- tot zuidwestenwind, vooral aan de kust, maar in de loop van de dag neemt deze af. De zon is regelmatig te zien en op een lokale bui na blijft het droog.

De rest van de week lijkt de wind uit die zuidwesthoek te blijven waaien. Zo komen er regelmatig storingen voorbij waaruit af en toe wel wat nattigheid naar beneden zal komen, maar voorlopig wordt er elke dag op z’n hoogst een paar millimeter verwacht. De zon blijft ook goed meedoen. Intussen lijkt ook de temperatuur weer voorzichtig wat omhoog te gaan. Het zuiden en oosten van het land kan vrijwel de hele week weer zomerse waarden verwachten (25+). (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn