Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

07 juli 2023 door Jannes Wiersema

Vandaag warm, morgen heet.

 

Vandaag starten we nog lekker koel, maar wordt al snel een flinke warmte-opstoot in gang gezet. De wind komt vanaf de ochtend vanuit de veel warmere zuidoosthoek. De zon schijnt bijna onophoudelijk, van stapelwolken is nauwelijks meer sprake en het is volop zomer met in vrijwel het hele land temperaturen die omhoog schieten naar boven de 25 graden, en lokaal al naar 30 graden in het zuidoosten van het land.

Vanavond blijft het helder en rustig, en de warme lucht waar we inmiddels in zitten zorgt ervoor dat het vannacht niet verder afkoelt dan tot tussen 14 en 18 graden.

In het weekend komen de tropische dertigers op grotere schaal weer op de thermometer. Vooral op zaterdag wordt het heet. Het hele land lijkt dan mee te doen aan de tropische waarden, tot aan 34 graden in het binnenland. Alleen op de Wadden blijft het kwik onder de 30 graden steken. In de loop van de dag trekt wel wat dunne bewolking over maar het blijft zo goed als overal droog. De zuidoostenwind is zwak tot hooguit matig en zal ook weinig verkoeling brengen.

Ook de nacht naar zondag wordt weer een behoorlijk warme, met minima van 17 tot 19 graden.

Zondag overdag wordt het ook warm, als we in het binnenland weer over de 30 graden heen gaan. In het westen is het dan minder warm vanwege een draaiende wind die vanaf zee wat koelere lucht aanvoelt. Ook neemt in de loop van zondag de kans op een flinke donderbui toe.

Maandag wordt de hitte weer verdreven doordat de wind weer uit de koelere zuidwesthoek gaat waaien. De temperaturen dalen dan weer wat, al komen we op grote schaal nog wel boven de zomerse 25 graden uit. In de loop van de dag zou een lokaal buitje kunnen ontstaan, maar het stelt nog niet al te veel voor.

De dagen daarna daalt de temperatuur nog iets verder, naar een graad of 23 gemiddeld, en zijn er dagelijks neerslagkansen. Totaal verregende dagen zijn het zeker niet, maar we krijgen een periode met steeds een mix van zon, wolken en af en toe een bui..(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn