Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

08 juli 2023 door Jannes Wiersema

Heet weekend

Er stroomt dit weekend hele hete lucht onze omgeving in en de temperaturen stijgen dan ook snel naar zomerse tot tropische waarden. Vandaag is de warmste dag van het weekend en kan het in het zuidoosten plaatselijk zelfs 35 graden worden! Morgen vooral in het oosten en zuidoosten nog tropische temperaturen en dan ’s avonds stevige onweersbuien.

Vanochtend is het meteen zonnig en met een zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind warmt het snel op. Vanmiddag is het op grote schaal tropisch warm, met 30 graden op de stranden tot lokaal 35 graden in het zuidoosten van het land. In het Waddengebied wordt de 30 graden niet gehaald, maar met 27 a 28 graden is het ook daar volop zomers. Halverwege de middag trekken af en toe wat dunne sluierwolken over het zuiden van het land.

Vanavond wordt de sluierbewolking in het zuiden van het land iets dikker en heel lokaal kan daar dan ook een regen- of onweersbui overtrekken. De rest van het land houdt het droog, maar wel neemt de sluierbewolking ook daar geleidelijk toe. Vannacht wordt het weer zo goed als helder, maar de lucht wordt wel vochtiger. Er kan dan ook mist of nevel ontstaan en met minima rond 18 graden voelt het benauwd aan.

Ook morgen overdag is het benauwd en drukkend warm. De zon laat zich meteen weer goed zien, soms door wat sluierbewolking heen. De temperatuur loopt weer snel op naar 27 tot 31 graden, alleen in het noordwesten is het weer iets minder warm. Vanaf de middag kan in die vochtige, warme lucht al een eerste lokale (onweers)bui ontstaan, maar de meeste plekken houden het nog droog. Pas morgenavond trekken er vanuit het zuiden zwaardere buien het land in, met lokaal onweer en veel regen in korte tijd. De meest actieve buien lijken op basis van de huidige berekeningen over de zuidoostelijke helft van het land te gaan trekken. In de loop van de nacht naar maandag trekken de buien naar Duitsland weg en klaart het weer op.

Maandag begint de week dan ook meteen weer met zonneschijn. In de loop van de dag ontstaan wat stapelwolken en een enkele daarvan kan weer uitgroeien tot een lokale regen- of onweersbui, maar het droge weer overheerst. De temperatuur stijgt naar 22 tot 27 graden.

Ook dinsdag is het nog warm, met 21 tot 28 graden en veel zonneschijn. Wel zien we ook nu echter weer de vorming van wat stapelwolken en een lokale regen- of onweersbui. Vanaf woensdag komt de temperatuur iets lager uit, tussen 21 en 24 graden en blijft het licht wisselvallig zomerweer, met geregeld zon, maar ook af en toe een regen- of onweersbui.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn