Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

21 juli 2023 door Jannes Wiersema

Vanuit het westen buien.

 

Vandaag start op de meeste plaatsen nog droog met aardig wat zon. De bewolking neemt wel snel toe en in het westen trekken als eerste enkele buien het land binnen.

In de middag trekken de buien dieper het land in en worden dan ook wat actiever, lokaal kan zo een flinke plensbui naar beneden komen. Ook is er kans op onweer. In de loop van de middag wordt het in het westen dan weer droog en breekt de zon goed door. Het wordt 19 graden op de Wadden tot 23 graden in Limburg. De noordwestenwind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 4.

Vanavond zijn de buien al snel naar Duitsland weggetrokken en dan klaart het flink op. Er staat weinig wind en het koelt weer goed af met minima tussen 8 en 12 graden. Nabij de kust is het een graad of 15.

Morgen beginnen we op veel plaatsen nog met wat zon, maar vanuit het westen raakt het al snel bewolkt. Vooral in de kustgebieden is kans op buien. In het zuidoosten is het zo goed als droog met daar ook de meeste zonnige perioden. Daar kan het 23 graden worden, terwijl het kwik in het noorden blijft steken op 19 graden. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. In de avond zou het aan zee nog wat harder kunnen waaien, op nadering van een storing.

Zaterdagavond komt namelijk een flinke zone met regen steeds dichterbij en vanuit het westen gaat het dan ’s avonds laat en in de nacht regenen.

Op zondagochtend trekt de meeste regen uit deze storing al weer naar Duitsland weg, maar daarachter volgen nog steeds buien en het lijkt dat de zondag behoorlijk bewolkt en regenachtig gaat verlopen. De grootste neerslaghoeveelheden vallen in het westen en noorden. In het zuidoosten is het stukken minder, maar ook daar zal het niet droog blijven en de zon zien we maar weinig. Aan zee ook een harde zuidwestenwind opsteken, kracht 7. Er is in de kustgebieden dan kans op zware windstoten. Ondanks het grijze en natte weer blijft de temperatuur nog altijd stabiel tussen 20 en 23 graden uitkomen.

Na het weekend blijft het wisselvallig en op maandag staat er veel wind. Dinsdag en woensdag zien we de zon ook weer wat meer, tussen de buien door. De hitte uit Zuid-Europa weet ons voorlopig niet te bereiken, met 20 tot 23 graden blijft het aan de koele kant voor hartje zomer. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn