Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

26 juli 2023 door Jannes Wiersema

Wisselvallig en relatief koel zomerweer.

 

Het is hartje zomer, maar voor wat betreft zonnig en warm zomerweer wil het bij ons niet echt lukken. In plaats daarvan is het (licht) wisselvallig en relatief fris voor de tijd van het jaar. Later in de week gaat het kwik wel iets omhoog, maar blijft het wisselvallig.

Vandaag komt de zon er af en toe goed door, maar vanuit het noordwesten trekken ook een paar buien over het land. Deze kunnen vooral vanochtend fel uitpakken met onweer en hagel met lokaal veel regen in korte tijd. In het zuidwesten blijft het zo goed als droog en daar is de zon vaker te zien. Vanmiddag wordt het vanuit het westen droger en krijgt de zon op meer plaatsen nog even goed de ruimte. De westelijke tot noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5, en het wordt 19 tot 22 graden. Dat is relatief koel voor eind juli.

Vanavond is het droog en zijn er brede opklaringen. Later vanavond trekt vanuit het zuidwesten geleidelijk dunne sluierbewolking het land in. Vannacht wordt de bewolking steeds dikker en begint het in Zeeland als eerste te regenen. Daarna breidt de regen zich geleidelijk verder uit over het land en bereikt tegen de ochtend ook het noordoosten. Het koelt af naar 8 graden in het noordoosten van het land en tot 15 graden aan de westkust.

Morgen ligt de regenzone over het land en dat betekent dat het regenachtig is. Vooral in het zuidoosten kan een flinke plens vallen, meer dan 15 millimeter. De zon gaan we waarschijnlijk helemaal niet zien en er staat een stevige zuidwestenwind, aan de zuidwestkust soms windkracht 6. De middagtemperatuur komt uit tussen 18 en 20 graden.

De vrijdag is nog onzeker. Aanvankelijk leek het een natte dag te gaan worden, maar op basis van de laatste berekeningen lijkt dat nu mee te vallen. Vooral in de ochtend zijn er nog wel een paar buien actief, maar in de middag wordt het droog en is er geleidelijk ook wat ruimte voor de zon. Met de zon erbij wordt het dan ook weer iets warmer; 21 tot 24 graden.

In het weekend ligt de temperatuur tussen 21 graden op de stranden en 23 graden in Limburg, daarmee blijft het aan de frisse kant voor eind juli. Ook blijft het wisselvallig, met zaterdag in de ochtend een paar wegtrekkende buien. Daarna is het een tijdje droog met wat ruimte voor de zon, maar in de loop van de middag ontstaan er opnieuw buien, lokaal met onweer. Ook zondag wisselen zon en enkele buien elkaar af. Wel steekt er dan wat meer wind op en is het weer een fractie minder warm, met een graad of 20.. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn