Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

21 augustus 2023 door Jannes Wiersema

Lokaal een mistige start, zonnige en warme zomerdag volgt.

 

Vanochtend komt vroeg in de ochtend lokaal een nevel of mistbank voor. Onder invloed van de zon lost de mist en lage bewolking snel op, waarna een flink zonnig ochtend volgt. De temperaturen lopen dan ook rap op. In de loop van de ochtend ontstaan de eerste vriendelijke stapelwolken.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit veel zon en wat stapelwolken. De wind is zwak tot hooguit matig en variabel van richting. De temperatuur stijgt van 23 graden aan zee tot een zomerse 25 tot 28 graden elders. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten.

Vanavond gaat de wind nog meer liggen en is het aanvankelijk vrij helder, waardoor het rap afkoelt. In de late avond en nacht naar dinsdag neemt de bewolking iets toe, maar het blijft waarschijnlijk droog. Op de plekken waar het goed afkoelt kan opnieuw wat nevel of mist ontstaan. Met minima tussen 13 en 17 graden warmer dan voorgaande nachten.

Morgen verandert aan het weerbeeld weinig: de zon schijnt flink en zo nu en dan drijven wat onschuldige stapelwolken over. Het blijft hoogstwaarschijnlijk overal droog op veel plekken is het zomers warm met 24 tot 28 graden. Langs de kust en op de Wadden is het een fractie minder warm.

Woensdag is het weerbeeld vergelijkbaar met de dagen ervoor. De zon schijnt flink, en door de iets naar oost draaiende wind wordt het lokaal nog een fractie warmer. Wel kunnen er iets meer stapelwolken voorkomen dan de dagen ervoor en er is een kleine kans op een enkele bui.

Ook donderdag lijkt nog een warme dag te worden, maar in de loop van de dag wordt de warme lucht dan verdreven door een koufront vanuit het (noord)westen. Het verdrijven van de warmte kan gepaard gaan met regen- en onweersbuien. Momenteel lijkt de kans op (onweers)buien in de loop van de middag het grootst voor de oostelijke helft van het land. Dit is allemaal nog wel afhankelijk van de timing waarmee het koufront overtrekt, en daarover bestaat op deze termijn nog enige onzekerheid.

Vanaf vrijdag is het weerbeeld dan duidelijk wisselvalliger. Op vrijdag zelf kan de temperatuur nog wel naar 20-25 graden stijgen, maar de dagen daarna komen de maxima met een west tot noordwestelijke wind rond de 20 graden te liggen. Verder kan er regelmatig een bui voorkomen, mogelijk soms ook met een klap onweer. Tussendoor zijn er ook droge perioden met zon.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn