Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

24 augustus 2023 door Jannes Wiersema

Opnieuw warm, maar een toenemende kans op onweer.

Nog even houdt het warme en rustige weer van dit moment aan. Vandaag, in de loop van de dag, komen storingen dichterbij en neemt de kans op een regen of onweersbui echter toe. Vanaf morgen wordt het koeler en ook wisselvalliger.

Vandaag begint net als de dagen hiervoor: het is snel vrij zonnig en broeierig warm. Het wordt zo’n 24 tot 28 graden. Alleen op de Wadden is het ietsjes koeler.

Na die vrij zonnige start neemt de bewolking in de middag toe en in de loop van de middag kunnen enkele stevige regen- of onweersbuien ontstaan. Waar de zwaarste buien precies vallen, is niet helemaal zeker, maar overal kan er een voorbij komen. Er staat weinig wind en door de hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend aan.

Ook in de avond vallen nog buien, ook meer landinwaarts, en in de komende nacht koelt het niet snel af, de minima liggen rond een graad of 18. De buien trekken wel even weg, maar op diverse plaatsen kan nevel of mist voorkomen. Er is weinig wind.

Morgen is er ook kans op een paar stevige regen- en onweersbuien. De buien trekken met name over de oostelijke helft van het land, maar ook in het westen zou een buitje kunnen voorkomen. Ondanks de buien en de bijbehorende bewolking kan het kwik in het zuidoostelijke binnenland alsnog oplopen tot 24 graden, en zal het opnieuw klam aanvoelen. In de kustprovincies is het juist een paar graden koeler, maar daar is de zon nog af en toe te zien. De wind draait in de loop van de dag naar het noordwesten en dan wordt het vanuit het westen steeds koeler.

In het weekend is de warme lucht verdreven en moeten we het doen met maxima van 20 tot lokaal 22 graden. Dit zijn ook precies de normale temperaturen voor eind augustus in ons land. Het lijkt niet zo slecht te worden als eerder werd verwacht, met een mix van zon, stapelwolken en een paar buien, zowel op zaterdag als op zondag. Meestal is het dus droog. De noordwestenwind trekt vooral in de kustgebieden aan.

Ook na het weekend houden we dat weertype met zon, wolken en dagelijks wel een bui. Met temperaturen rond een graad of 20 verlopen de dagen redelijk gemiddeld voor eind augustus.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn