Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

09 september 2023 door Jannes Wiersema

Na oplossen van mist weer zonnig en opnieuw heet zomerweer.

 

Een hogedrukgebied boven het Europese vasteland houdt storingen op afstand. Daardoor is het zonnig en heet nazomerweer. Na het oplossen van de mist wordt het vanmiddag 23 tot 31 graden. Morgen is het op de meeste plaatsen direct al zonnig en wordt het nog warmer met maximaal 32 graden. Ook maandag heet, maar wel iets meer bewolking en kans op een (onweers)bui. Vanaf dinsdag licht wisselvallig en koeler.

Vanochtend kan het vooral in de westelijke helft van het land zeer mistig zijn en lokaal is de mist belemmerend voor het verkeer met een zicht van minder dan 50 meter. Tweede helft van de ochtend verdwijnt de mist en wordt de lucht strakblauw. In het oosten is het direct al zonnig. Dit geldt niet voor de westkust en het noordwestelijk kustgebied. Denk dan aan de Wadden en het IJsselmeer. Hier kan de mist overgaan in laaghangende bewolking en mogelijk is het ochtendgrijs hier pas begin van de middag opgeruimd!

Vanmiddag is het zonnig en uiteindelijk gebeurt dat ook in het Waddengebied. In deze regio’s blijft het kwik wel een beetje achter, met maxima rond 23 graden. Langs de westkust wordt het maximaal 27 graden, maar koelt het in de loop van de middag af door zeewind. In het binnenland wordt het 28 graden in het noorden, 29 in het midden van het land en 30 of 31 graden ten zuiden van de grote rivieren. De wind is zwak en variabel.

Vanavond is het helder en koelt het in de bebouwde gebieden en langs de kust maar langzaam af. Op sommige plekken, vooral langs de Zeeuwse kust, blijft het kwik steken op 20 graden en is kans op een zogeheten tropennacht. Iets wat vrijwel nooit voorkomt in september. Buiten de steden koelt het vannacht wat sneller af en liggen de minima tussen 12 en 17 graden. Er staat weinig wind en in het noorden en noordoosten kan, vooral in het Waddengebied, dichte mist ontstaan.

Morgen start in het noordoosten met dichte mist. Halverwege de ochtend verdwijnt de mist en is het overal zonnig. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten, windkracht 1 tot 3, en voert nog steeds hete lucht aan. Het wordt de warmste dag van deze regionale hittegolf met maxima tussen 27 graden op de Wadden, 30 graden in het noorden en 31 of 32 graden in het midden en zuiden van het land. Omdat er geen zeewind is zal het ook op de westelijke stranden tropisch zijn.

Ook maandag lijkt nog een flink warme dag te worden. Na een zonnige start neemt in de loop van de dag vanuit het westen de bewolking toe en later is kans op een regen- of onweersbui. De zwakke tot matige wind draait van zuid naar west en daardoor wordt het in het westen al wat minder warm met 24 tot 29 graden. In de oostelijke helft van het land blijft het tropisch met 30 à 31 graden.

Dinsdag wordt de warme lucht verdreven en dat gaat gepaard met een paar regen- of onweersbuien. De aantrekkende (zuid)westenwind blaast de warmte naar het oosten weg. Het wordt 22 graden aan zee tot 25 graden langs de oostgrens. Tussen de buien door is er ook nog ruimte voor de zon.

Vanaf woensdag is het licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en af en toe een bui. De temperatuur gaat flink naar beneden en komt uit tussen 19 en 21 graden, dit zijn ook normale temperaturen voor half september. Mogelijk wordt het in het volgende weekend weer wat warmer..(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn