Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

13 september 2023 door Jannes Wiersema

Bewolkt en regen en buien, later vandaag droger en meer zon.

De warme lucht wordt vandaag verdreven door een stevige frisse noordenwind. Het wordt nog maar 19 tot 21 graden. Na een grijze start wordt het vanmiddag droog met vanuit het noorden steeds meer zon. Vanaf morgen krijgen we te maken met een hogedrukgebied. De nazomer keert dan terug met veel zon en oplopende temperaturen. Vanaf vrijdag wordt het weer een zomerse 25 graden.

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt en met name boven het zuiden komen nog een paar buien voor. Er steekt een frisse noordenwind op, in de kustgebieden waait het krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Later in de ochtend neemt de wind daar in kracht af. In het noorden komen dan al opklaringen voor en daar is het al droog. Deze opklaringen breiden zich naar het zuiden uit.

Vanmiddag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. In de namiddag wordt het ook in Zuid-Limburg droog en pas tegen de avond komt ook daar de zon tevoorschijn. Verder naar het noorden wordt het helemaal zonnig aan het eind van de middag. De noorden- tot noordoostenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5. Het wordt niet warmer dan 19 tot 21 graden, maar dit zijn wel normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanavond verdwijnt ook in het zuiden de meeste bewolking. Vannacht komt een hogedrukgebied precies boven ons land te liggen en daardoor is het op veel plaatsen kraakhelder en windstil. Lokaal ontstaan mistbanken. De temperatuur daalt razendsnel onder 10 graden. Op de koudste plekken in het oosten en noordoosten kan het afkoelen tot 4 graden. Aan de grond ligt het kwik maar een paar graden boven het vriespunt. Aan zee is het minder koud met 13 graden.

Morgen ligt dat hogedrukgebied nog steeds pal boven onze omgeving. Het is rustig weer en in de ochtend komt eerst lokaal nog wat mist of lage bewolking voor. Daarna wordt het snel zonnig en hebben we in de middag een paar vriendelijke stapelwolken. Met een zwakke tot hooguit matige zuiden- tot oostenwind, windkracht 1 tot 3, wordt het alweer wat minder fris met 20 tot lokaal 23 graden.

Vrijdag en ook het weekend lijken volgens de huidige berekeningen droog te blijven met flink wat zon. De wind zit in de (zuid)oosthoek en daarmee wordt warme lucht aangevoerd. Vrijdag wordt het van noordwest naar zuidoost 22-26 graden en zaterdag komt daar nog een graadje bij. Met uitzondering van het Waddengebied is het dan volop zomers met ruim 25 graden, ook op de stranden van de westkust. Ook zondag is het zomers met eerst zon, later meer bewolking en tegen de avond een lokale regen- of onweersbui.

Vanaf maandag wordt het wisselvalliger en gaat de temperatuur door een naar zuidwest draaiende wind, die flink aantrekt, naar beneden tot een graad of 21 overdag.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn