Monday 18 October
Weerman Jannes Wiersema

09 februari 2020 door Jannes Wiersema

In de loop van de dag zeer zware windstoten.

Vandaag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De zuidwestenwind neemt verder toe. Vanaf het einde van de ochtend wordt de wind aan zee stormachtig, 8 Bft, boven land krachtig, 6 Bft. In het westen en noorden komen dan zware windstoten voor van 75-100 km/uur. In de middag breiden de zware windstoten zich uit over het hele land en komt er aan zee een zuidwesterstorm te staan, 9 Bft. Vanaf de tweede helft van de middag kunnen er met name in het noordwesten zeer zware windstoten van 100-120 km/uur optreden met aan de noordwestkust mogelijk enige tijd zware storm, 10 Bft. In de avond kunnen ook landinwaarts zeer zware windstoten voorkomen, vooral tijdens de passage van een gebied met stevige buien. Bij de buien is er kans op onweer en hagel. Later in de avond en in de nacht naar maandag neemt de wind van het noordwesten uit iets af, maar zware windstoten van 75-100 km/uur blijven geregeld voorkomen. De temperatuur loopt gedurende de dag op en komt in de avond rond 11°C uit.

In het begin van komende nacht trekken de buien met de zeer zware windstoten van 100-120 km/uur boven het zuidoosten naar Duitsland weg en wordt het tijdelijk wat droger. Het blijft echter onstuimig met boven land een krachtige tot harde, aan zee stormachtige west- tot zuidwestenwind. Daarbij blijven landinwaarts van tijd tot tijd zware windstoten van 75-90 km/uur voorkomen, in de kustgebieden 90-100 km/uur. Later in de nacht volgen van het westen uit nieuwe buien waarbij de zware windstoten ook landinwaarts weer snelheden van 90-100 km/uur kunnen bereiken. Bij deze buien is er opnieuw kans op onweer en hagel. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C.

Morgen blijft de west- tot zuidwestenwind ook de hoofdrol spelen. Boven land is de wind overwegend krachtig, aan zee stormachtig, 8 Bft. Mogelijk bereikt de wind langs de kust opnieuw even stormkracht, 9 Bft. In het hele land komen van tijd tot tijd zware windstoten van 75-90 km/uur voor, in de kustgebieden 90-100 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk af en draait dan naar zuidwest. In de ochtend zijn er vooral landinwaarts buien, maar een groot deel van de dag verloopt daarna droog met vooral in het westen ook perioden met zon. Tegen de avond raakt het bewolkt en wordt het opnieuw buiig met plaatselijk onweer en hagel. De middagtemperatuur komt rond 8°C uit.

Vooruitzichten
Wisselvallig met soms regen of enkele buien. De eerste dagen nog tamelijk veel wind. De temperaturen liggen overdag aanvankelijk rond het langjarig gemiddelde, vanaf het einde van de week lopen de temperaturen op.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 16 februari tot en met zondag 23 februari
De eerste dagen waarschijnlijk nog wisselvallig, daarna ongeveer 60% kans op een rustiger en droger weertype met geregeld zon. De temperaturen liggen vooral de eerste dagen ruim boven het langjarig gemiddelde.Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn