Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

12 juni 2020 door Jannes Wiersema

In het noorden bewolkt met eerst nog wat motregen, elders wisselend bewolkt

Een O-W georiënteerde occlusie boven het noorden van het land beweegt vrijdagochtend geleidelijk noordwestwaarts en verlaat vrijdagavond het noorden. Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt noordwaarts en ligt zaterdagavond boven het zuidwesten van Engeland. Rondom dit laag is een occlusie aanwezig die vrijdagmiddag het zuidwesten bereikt en gedurende vrijdagavond en de nacht naar zaterdag noordwestwaarts over het zuidwesten van het land trekt. Ten noorden van de occlusie bevindt zich nog een oud front dat eerder ons land passeerde. Hierop is een windsprong aanwezig, net als bij de occlusie. Deze NW-ZO georiënteerde convergentielijnen bewegen gezamenlijk noordoostwaarts en gaan in de nacht naar zaterdag samen. Vanaf zaterdagmiddag komt deze vore boven het noordoosten te liggen en verandert vervolgens nog maar weinig van plaats. Aan de oostzijde wordt onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië steeds vochtigere en warmere lucht aangevoerd.

In het noorden is het bewolkt,met wat lichte motregen. Wolkenvelden boven het midden en westen maken al snel plaats voor de zon, in het noorden gebeurt dit pas tegen de middag. Later in de middag gaat van het zuidwesten uit de bewolking weer toenemen en kan er in het zuidwesten een bui ontstaan, mogelijk met onweer, hagel en windstoten. In de avond trekken er opnieuw buien van België uit over het zuidwesten en westen. Bij deze buien is er kans op onweer. De maxima variëren van 21°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het zuidoosten en oosten. De oosten- tot zuidoostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig. In de avond wordt de wind in het zuiden, zuidoosten en zuidwesten zwak en veranderlijk.

Komende nacht trekken de buien in het zuidwesten richting Noordzee en tegen het einde van de nacht klaart het op. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. In het noorden blijft de wind oostelijk en zwak tot matig, elders zwak en variabel.

Morgen begint de dag met veel zon, in de loop van de ochtend vormen er stapelwolken. In de middag groeien deze stapelwolken vooral in het noordoosten uit tot onweersbuien. Hierbij is er kans op hagel en lokaal wateroverlast. De maxima lopen uiteen van 25°C aan de kust tot 29°C in het oosten en noordoosten. De wind is in het noorden en noordoosten matig en oostelijk, elders zwak en variabel. In de middag gaat aan de kust de wind naar noord draaien en in de avond ook elders.

Vooruitzichten:
Wisselend bewolkt met af en toe buien. Zondag vooral in het noorden kans op onweersbuien met veel regen. Maxima overwegend tussen 20 en 25°C.

Lange termijn verwachting
vrijdag 19 juni tot en met vrijdag 26 juni
Vrij grote kans (60%) op temperaturen boven normaal en dagelijks circa 40-50% kans op neerslag.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn