Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

24 december 2020 door Jannes Wiersema

Perioden met regen, van het noorden uit opklaringen en een enkele bui.

Het is op de meeste plaatsen nog bewolkt en een regenzone trekt langzaam zuidwaarts over het land. Aan het einde van de ochtend verlaat het neerslaggebied het zuidoosten en gaat de zon af en toe schijnen, wel kan er dan plaatselijk een bui voorkomen. In de avond neemt de buiigheid tijdelijk toe. Vooral in het westen kan daar ook onweer en hagel bij voorkomen. De maxima liggen rond 7°C. In het zuidoosten is de wind aanvankelijk nog zuidwest, elders noordoost en matig, aan zee (vrij) krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied aanvankelijk hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Daarbij is er langs de Zeeuwse kust tijdelijk kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur. In de loop van de dag wordt de wind overal noordwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Grijs en heel veel regen gisteren en afgelopen nacht

Komende nacht klaart het breed op en blijft het droog. Alleen in de westelijke kustprovincies kan nog een enkele bui voorkomen. Het koelt af naar 5°C vlak aan zee tot plaatselijk -1°C in het oosten. Landinwaarts zou dit zeer plaatselijk tot gladheid kunnen leiden. De wind is noordwest en zwak tot matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Eerste kerstdag zijn er perioden met zon en komen er verspreid over het land enkele kortdurende buien voor, soms met hagel. In de avond wordt het droog. De noordwestelijke wind is matig, langs de kust (vrij) krachtig. De maximumtemperatuur komt uit rond 6°C, in de avond daalt de temperatuur landinwaarts snel tot 0 tot -2°C. Lokale gladheid is dan niet uitgesloten. Aan de kust blijft het enkele graden boven nul.

Vooruitzichten
Overwegend bewolkt en regelmatig regen. Zondag veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 31 december tot en met donderdag 07 januari
De kans op een wisselvallig weertype is ca. 40%. De kans op maximumtemperaturen die enkele graden onder het langjarig gemiddelde liggen neemt toe naar ca. 80% aan het einde van de periode.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn