Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

02 februari 2021 door Jannes Wiersema

In het noorden winters met gladheid.

Het is bewolkt en op veel plaatsen nevelig, aanvankelijk mogelijk mistig. In de noordelijke helft is het plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. Een neerslaggebied boven het zuidwesten trekt over het land en bereikt vanmiddag het noordoosten. In het zuiden en midden gaat het om regen, maar in de noordelijke provincies valt de neerslag als (natte) sneeuw. In het uiterste noorden van het land kan zich mogelijk een sneeuwdek vormen van enkele centimeters. Elders in het land trekken in de middag en avond enkele regenbuien over. De temperatuurverschillen zijn groot, de maxima lopen uiteen van 0°C in het uiterste noordoosten tot 10°C in het zuiden. Er staat aanvankelijk een matige wind uit oost tot zuidoost. In de middag draait de wind in het zuiden van het land naar zuidwest en neemt daarbij langs de kust toe naar vrij krachtig. In de avond draait de wind ook in het midden van het land naar zuidwest, in het noorden blijft de wind ook de gehele avond nog oost tot zuidoost.

Gisteren op veel plaatsen in het Noorden een ijsdag

In de nacht naar woensdag is er vrij veel bewolking en trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. In het uiterste noordoosten is eerst ook nog (natte) sneeuw mogelijk, mogelijk zelfs ook ijzel. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuiden. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In het noordoosten is de wind aanvankelijk nog zuidoost en matig.

Woensdag overdag is het bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het van het zuidwesten uit langdurig regenen. In de middag wordt de neerslag landinwaarts buiig en zijn er ook droge perioden waarbij de zon mogelijk nog even te zien is. In de tweede helft van de avond wordt het in het zuidwesten en zuiden weer droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot lokaal 13°C in het zuidoosten. De wind is in de ochtend zuidelijk en matig. In de middag gaat de wind uit uiteenlopende richtingen waaien, maar later in de middag draait deze overal naar west en wordt daarbij matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, mogelijk hard. In de avond kan de wind in het uiterste zuiden toenemen naar (vrij) krachtig en wordt daarbij vlagerig met kans op windstoten rond 70 km/uur.

Vooruitzichten
Donderdag en vrijdag vrij zacht. In het weekend een overgang naar winters weer met af en toe sneeuw, overdag temperaturen rond het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 09 februari tot en met dinsdag 16 februari
De eerste dagen temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde, met in de nachten en ochtenden overwegend lichte tot matige vorst. Er zijn perioden met zon en de dagelijkse neerslagkans ligt rond 40%. De kans is vrij groot (ca. 60%) dat de temperatuur in de loop van de periode oploopt naar waarden rond of iets boven normaal.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn