Saturday 22 January
Weerman Jannes Wiersema

05 februari 2021 door Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe regen, vanmiddag soms ook zon.

Vanochtend is er veel bewolking en valt er lokaal wat regen, in het noorden en oosten is het bovendien nevelig met zeer lokaal ook mist. In de loop van de dag kan in het midden en zuiden van het land soms even de zon doorbreken. In het noorden kan nog steeds wat lichte regen of motregen vallen, in het midden en zuiden kan in de middag een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 11°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot zuidoost en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag wordt de wind in de zuidelijke helft zwak uit een zuid- tot zuidwestelijke richting, in de avond draait de wind daar weer terug naar oost.

Komende nacht is er vrij veel (laaghangende) bewolking en nevel. Lokaal kan er nog een enkele lichte regenbui voorkomen, in het noordoosten mogelijk ook wat (natte) sneeuw. Met name in het westen en zuidwesten kan ook mist ontstaan. De minima lopen uiteen van -1°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten en zuiden. Mogelijk dat het in het noordoosten plaatselijk glad wordt door bevriezing van natte weggedeelten. De oostenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig.

Morgenochtend begint in het zuidwesten lokaal nog met mist. Verder is het bewolkt en kan er in de ochtend vooral in het westen nog lichte regen vallen. In de middag kan er in het zuidoosten al wat lichte regen vallen, aan het einde van de middag gebeurt dat ook boven het uiterste zuiden. In de avond breidt de neerslag zich noordwaarts uit en gaat de regen op de meeste plaatsen over in sneeuw, alleen in de zuidelijke helft van Limburg blijft de neerslag als regen vallen. In het uiterste noordoosten komt de temperatuur al nauwelijks meer boven het vriespunt, in het zuidwesten en zuiden kan het nog 6°C worden. In de loop van de middag begint de temperatuur overal al geleidelijk te dalen en in de avond gaat het bijna overal vriezen. Alleen in de zuidelijke helft van Limburg blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De oostenwind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt in de middag vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer. In de avond trekt de wind boven land nog wat verder aan naar krachtig, de sneeuw kan dan gaan verstuiven. In het noordelijk kustgebied en het IJsselmeer wordt de wind dan hard tot stormachtig. In het noordelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

Vooruitzichten
Zondag zeer koud met veel sneeuw en een (vrij) krachtige, in het noordelijk kustgebied harde tot stormachtige oostenwind met kans op zware windstoten. In het zuidoosten kan mogelijk ook ijzel voorkomen. Na het weekeinde aanhoudend zeer koud met overdag maxima rond -5°C en in de nacht en ochtend matige tot strenge, mogelijk zeer strenge vorst. Ook kan er nog af en toe sneeuw vallen.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 12 februari tot en met vrijdag 19 februari
Aanvankelijk nog vrij grote kans op (zeer) koud winterweer met lichte, in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. Vanaf het weekeinde van 13-14 februari waarschijnlijk een overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype. De kans dat het (zeer) koude winterweer aanhoudt bedraagt 20-30%.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn