Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

04 mei 2021 door Jannes Wiersema

Onstuimig en nat.

Een zeer actief lagedrukgebied trekt over ons land en levert buien en veel wind op. De zuidwestelijke tot westelijke wind is aan zee hard en mogelijk stormachtig. Verder is er in de kustgebieden kans op zware windstoten met snelheden tot 90 kilometer per uur.

In het hele land geldt code geel in verband met zware windstoten.

We moeten het vandaag vrijwel de hele dag nog met talrijke buien doen die om dat lagedrukgebied heen krullen. In de middag komt af en toe ook de zon tevoorschijn, maar helemaal droog is het dan nog niet. Tijdens buien is er kans op onweer en hagel.

Het blijft bovendien nog steeds behoorlijk onstuimig met een krachtige (zuid)westenwind die later op de dag naar het noordwesten draait, windkracht 6. In het noordwestelijk kustgebied kan opnieuw een windkracht 8 opsteken, met aan de kust zware windstoten tot zo’n 90 km/u. Ook dieper in het binnenland kunnen felle windstoten voorkomen. Met 10 tot 13 graden is het ronduit koud.

Tijdens de Dodenherdenking om 20.00 uur is het een graad of 8 en zijn de wind en de buiigheid iets afgenomen, maar de gevoelstemperatuur ligt nog steeds dicht bij het vriespunt.

Morgen, Bevrijdingsdag, blijft het ook wisselvallig met verspreid over het land (hagel)buien en vooral ion het noorden soms flink wat wind, maar de zware windstoten verdwijnen geleidelijk, het laatst in het oostelijke Waddengebied. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon, maar het is nog maar een graad of 10 a 11. Daarmee voegt deze Bevrijdingsdag zich mogelijk bij de 5 koudste ooit gemeten.

Ook donderdag en vrijdag vallen nog buien. Al komt er wel steeds meer ruimte voor de zon, de temperaturen blijven laag.

In het weekend lijkt dat te veranderen. Er steekt een zuidelijke wind op en dan schieten de temperaturen ineens omhoog: het ziet ernaar uit dat het vanaf zondag op grote schaal 20 graden of warmer kan worden. In het zuiden zijn dan en mogelijk ook maandag temperaturen van ruim 25 graden mogelijk. Bewolking en buien ten westen van Nederland liggen wel dichtbij en een kleine verschuiving van dit gebied kan voor het weer bij ons een groot verschil maken. De komende dagen zal dit nog duidelijker worden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn