Saturday 22 January
Weerman Jannes Wiersema

08 mei 2021 door Jannes Wiersema

Moederdag brengt lentewarmte, maar niet droog.

Vandaag starten we opnieuw koud nadat het op verschillende plaatsen weer wat heeft gevroren. Maar het is voorlopig voor het laatst: in de loop van vandaag komen we in veel warmere lucht terecht. De temperatuur loopt vanochtend dan ook snel op. Het eerst nog droog met vooral in het midden en noorden nog even een (waterig) zonnetje. De bewolking neemt snel toe op nadering van een warmtefront en dat in de loop van de ochtend en middag over ons land trekt, met overal enige tijd regen. Vooral in het noordwesten van het land plenst het vanmiddag soms even flink door met lokaal 10 millimeter regenwater. De wind draait naar het zuidwesten en neemt vooral aan zee flink toe tot krachtig, een dikke windkracht 6. Er wordt daarmee al wel wat zachtere lucht aangevoerd met maxima tussen 13 graden op de Wadden en 17 in Limburg.

Vanavond klaart het vanuit het zuiden weer op, in het noorden wordt het pas rond middernacht weer droog. Het blijft zacht, want temperatuur komt niet meer onder de 10 graden uit.

Morgen, op Moederdag, komen we achter het warmtefront eventjes in beduidend warmere lucht terecht. Het kwik schiet overdag omhoog naar 20 tot 24 graden in de kustregio’s en 25 graden dieper in het binnenland. In Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente kan het zelfs 27 of lokaal 28 graden worden. Dat kan de atmosfeer niet aan, waardoor vooral in het westen al snel de kans op een forse onweersbui met hagel en windstoten toeneemt. Verder is er vooral in de oostelijke helft van het land ook flink wat ruimte voor de zon.

Maandag trekt al weer een koufront over het land, waardoor de meest warme lucht weer wordt verdreven. De bewolking neemt snel toe en het gaat flink regenen. Later op de dag breekt vanuit het westen de zon weer door. Echt koud wordt het gelukkig niet met 14 graden op de stranden tot 20 graden langs de oostgrens. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Vanaf dinsdag is het groeizaam weer met een mix van wolkenvelden en zon. Vrijwel iedere dag kan lokaal een regen- of onweersbui vallen. De temperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. Op de Wadden is het met en wind van zee wat frisser, maar ook nog een graad of 14.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn