Monday 18 October
Weerman Jannes Wiersema

24 mei 2021 door Jannes Wiersema

Natte tweede pinksterdag.

De tweede pinksterdag begint overal bewolkt en het regent eerst vooral in de westelijke helft van het land. Het neerslaggebied trekt vrij langzaam, maar tegen het einde van de ochtend neemt ook in het oosten de kans op neerslag toe. Er staat een matige zuidelijke wind, langs de kust en boven het IJsselmeer waait het (vrij) krachtig (5 à 6 Bft).

Vanmiddag regent het uiteindelijk ook in het oosten van het land, terwijl het in het westen juist droger wordt. Achter de neerslagzone kan de zon zich af en toe laten zien, maar al snel ontstaan er weer buien. In de loop van de middag kunnen dit stevige exemplaren zijn met soms hagel en onweer. Met maxima van 14 graden in het noordwesten tot lokaal 17 graden in het zuiden is het opnieuw niet warm.

Vanavond kunnen er nog enkele buien voorkomen met hagel en onweer, maar geleidelijk wordt het op steeds meer plekken droog. Komende nacht wisselen enkele buien en opklaringen elkaar af bij minima van zo’n 7 graden.

Morgen komen er regen- en onweersbuien voor, maar tussendoor schijnt de zon ook van tijd tot tijd. De meeste buien zijn voor het binnenland, de meeste zon is voor de westkust. Het waait matig tot vrij krachtig, 4-5 beaufort uit het westen tot zuidwesten. Met een maximumtemperatuur van 12 tot 14 graden blijft het onverminderd koud voor de tijd van het jaar. Normaal is de maximumtemperatuur deze tijd van het jaar zo’n 19 graden.

Ook woensdag wisselen zon en enkele buien elkaar af met vooral in het zuiden iets hogere temperaturen dan op de dinsdag.

De dagen na woensdag neemt de wisselvalligheid af en komt de zon er vaker door. De wind neemt wat af, terwijl de temperatuur op lijkt te gaan lopen. Het blijft echter nog relatief koel voor de tijd van het jaar.

Volgend weekend lijkt de temperatuur dan eindelijk op te gaan lopen richting normale waarden voor deze fase van mei. Ook lijkt het iets zonniger te worden, maar de onzekerheid in de weersverwachting is nog steeds aanwezig. (bron: weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn