Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

27 mei 2021 door Jannes Wiersema

Oosten eerst regen, vanuit het westen droger en zon.

Vanochtend valt vooral in het noorden en oosten nog regen, maar in de loop van de ochtend trekt dit naar Duitsland weg en wordt het droger. Een hogedrukgebied krijgt vanaf dat moment meer grip op ons land en dat resulteert in droger weer en meer zonneschijn.

Vanmiddag heeft het oosten nog te maken met een laatste bui. In de rest van het land is het droog met flinke zonnige perioden, vooral aan zee. Het is iets minder koud dan afgelopen dagen met 14 graden aan zee tot 17 graden in Limburg. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Vanavond en vannacht klaart het breed op en de wind gaat liggen. Er kan een mistbank ontstaan en het koelt in het binnenland flink af tot 2 à 5 graden en aan de grond kan het kwik zakken tot het vriespunt. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Morgen start droog met flink wat zon. In de loop van de dag ontstaan in het binnenland veel stapelwolken, waardoor de zon een tijdje verdwijnt. Een enkele stapelwolk zou uit kunnen groeien tot een buitje, vooral het noorden maakt daar kans op. Het is een stuk aangenamer dan voorgaande dagen met weinig wind, alleen in de kustgebieden kan een frisse zeewind opsteken. Op de stranden wordt het een graad of 15, maar in het binnenland loopt de temperatuur op naar 17 tot 20 graden. Normaal is het eind mei 17 tot 21 graden, dus voor het eerst in lange tijd liggen de temperaturen weer nabij de normaal.

In het weekend houden we vrij normale temperaturen voor eind mei. Zaterdag is er een mix van zon en stapelwolken, maar omdat de lucht op hoogte afkoelt stijgt in de middag de kans op een bui en daar kan zelfs een klap onweer bij voorkomen. Het wordt dan 14 graden op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuidoosten bij een meest matige noordoostenwind.

Zondag ziet er fraai uit. Voor het eerst in lange tijd lijkt het overal droog te blijven met flink wat zon. Het wordt op grote schaal 20 graden en in het oosten en zuiden kan het 22 of 23 graden worden. In de kustprovincies staat een frisse noordelijke bries en blijft het kwik nog steeds flink achter met 15-19 graden. De laagste temperaturen vinden we aan zee.

Volgende week houden we dat droge weer met geregeld zon. De temperaturen gaan verder omhoog en in de tweede helft van de week kan het in het zuiden geregeld 27 of 28 graden worden. Aan zee kan het afkoelen door zeewind. Met de eerste zomermaand dan op de kalender laat het weer er geen gras over groeien. De zomer gaat meteen van start.(bron: weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn