Thursday 28 September
Weerman Jannes Wiersema

02 juni 2021 door Jannes Wiersema

Aangename avond.

Vanavond blijft het nog lang warm. Het is helder, maar in het uiterste zuiden zou vanavond of vannacht een regen- of onweersbui met windstoten vanuit Belgiƫ binnen kunnen trekken. Verder staat er weinig wind en het koelt af naar 13 tot 16 graden.

Morgen begint de dag in een groot deel van het land nog droog en vrij zonnig. De atmosfeer is onstabiel en daardoor neemt in de loop van de ochtend vanuit het zuiden de bewolking toe en in het zuiden kan al een regen- of onweersbui ontstaan. Het is broeierig warm met temperaturen die snel oplopen tot ruim 20 graden.

In de middag kunnen in het oosten en noordoosten een paar felle onweersbuien met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd ontstaan. Zeer lokaal valt meer dan 40 mm, met wateroverlast als gevolg. Verder is het ook wel ruimte voor de zon. In het westen is het zo goed als droog en is het zonniger. Omdat in het westen een matige wind vanaf de Noordzee waait, is het daar niet meer zo warm met 20 graden op de stranden tot 24 graden landinwaarts. In het binnenland is het opnieuw zomers met een graad of 26 bij weinig wind. Langs de oostgrens kan het lokaal nog iets warmer worden.

In de avond lossen de meeste buien weer op. In de nacht naar vrijdag kan mist ontstaan, zeker in gebieden waar regen is gevallen. Kouder dan 12 tot 16 graden wordt het niet.

Vrijdag is het na het oplossen van de mistbanken eerst op de meeste plaatsen droog met een mix van zon en stapelwolken. In de middag neemt in de zuidoosthoek de kans op een felle regen- of onweersbui toe en daarbij is kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. In de kustprovincies blijft het droog en daar is de zon het vaakst te zien. Het wordt 18 graden op de Wadden tot 26 in Limburg. In het binnenland staat weinig wind en in de kustprovincies waait weer een matige bries van zee.

Zaterdag hebben we te maken met een lagedrukgebied boven ons land. Het is op de meeste plaatsen bewolkt en het regent van tijd tot tijd. In het oosten kan ook onweer voorkomen. Na een zachte nacht met een graad of 15 als minimumtemperatuur, wordt het overdag niet meer zo warm met 16 tot 21 graden. Tegen de avond trekt de neerslag naar Duitsland weg en kunnen vooral het westen en zuidwesten nog een aantal zonuren meepakken. Er waait vooral in de kustgebieden een stevige wind die de noordhoek opzoekt.

Zondag krijgen we te maken met invloed van een hogedrukgebied. Op de meeste plaatsen blijft het droog en er is een mix van zon en stapelwolken. Langs de oostgrens zou nog een enkele bui kunnen ontstaan. Bij een meest matige noordenwind is het 17 graden op de Wadden tot 23 graden in Limburg.

Na het weekend staat een mooie zomerweek voor de boeg. Dankzij het hogedrukgebied is het droog met een mix van zon en stapelwolken. Ondanks de overwegend noordelijke wind kan het kwik oplopen naar 20 tot 25 graden. Alleen op de Wadden is het elke dag iets frisser. (bron: weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn