Sunday 24 October
Weerman Jannes Wiersema

16 augustus 2021 door Jannes Wiersema

Herfstachtig begin van de week.

Ook vanmiddag is er veel bewolking en af en toe trekt vanuit het westen weer een bui over. het land. Wel klaart het nu tussendoor ook af en toe op en zien we de zon even. De noordwestelijke wind is krachtig tot hard (6 a 7 Beaufort) in de kustgebieden. Daarmee stroomt koudere lucht binnen, en meer dan 17 of 18 graden zien we vandaag niet op de thermometer.

Tegen het eind van de middag en in de vroege avond wordt de wind op de Wadden stormachtig (windkracht 8) en daarbij komen windvlagen voor rond 80 – 90 kilometer per uur. Daarbij komen in het noorden ook nog (felle) buien voor met kans op onweer, waarin de wind mogelijk nog wat verder uithaalt. Verder is het in de avond op de meeste plekken droog, en de wind neemt in een groot deel van het land geleidelijk af. De minima liggen vannacht tussen 9 en 14 graden.

Ook morgen is het nog wisselvallig en vrij koud voor de tijd van het jaar. De wind neemt wat af, maar vooral aan de kust waait het nog flink. Opnieuw trekt een gebied met buien vanuit het westen over het land; dit keer lijkt het juist in het noorden mee te vallen met de neerslag. Daar schijnt wat vaker de zon, maar verder naar het zuiden is het voornamelijk grijs. Het kwik blijft steken rond een graad of 17.

Vanaf woensdag kruipen we weer langzaam uit het dal. De temperaturen gaan iets omhoog. Het wordt dan 18-20, lokaal 21 graden bij een matige westelijke wind. Nog steeds is er veel bewolking en kan er een lokale bui vallen, maar veel is het niet meer en de zon breekt wat vaker door.

Voor donderdag geldt hetzelfde: er komen een paar buien voor, vooral in het binnenland, maar tussendoor zien we de zon af en toe. Ook dan is het zo’n 18 tot 21 graden.

Vrijdag komen we weer even in de buurt van een hogedrukgebied te liggen. Op een enkele bui na is het dan droog, de zon laat zich vaker zien en met een meer zuidelijke aanvoer kunnen de temperaturen weer stijgen. In het weekend komt de 25 graden weer in zicht.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn