Friday 12 August
Weerman Jannes Wiersema

21 augustus 2021 door Jannes Wiersema

Zomerse dag in het Zuiden, later kans op onweer.

Vanochtend is het op veel plekken nog grijs door mist of lage bewolking. In de loop van de ochtend breekt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon door, maar in het noordoosten kan het tot de middag duren voordat het ochtendgrijs is verdwenen. De temperatuur stijgt snel richting 20 graden en daarmee is het aangenaam.

Vanmiddag is er een mix van zon en wolkenvelden. In het noordoosten zou zeer lokaal een spetterbuitje kunnen ontstaan, verder blijft het droog. Er is weinig wind, maar omdat de aanvoerrichting uit het (zuid)oosten is wordt het toch een stuk warmer. Op de Wadden is het dan 22 graden, in het midden van het land wordt het zomers met 25 graden en in het zuidoosten kan het 26 of 27 graden worden. Het blijft overdag grotendeels droog. In de zon uit de wind voelt het volop zomers aan in het hele land.

In de avond volgen vanuit het zuiden al weer enkele regen- en onweersbuien op nadering van een depressie die zondag over het land trekt. Het koelt in de nacht niet verder af dan tot een graad of 16. Vooral in het zuidoosten is bij buien kans op hagel en windstoten.

Morgen lijkt bewolking opnieuw de overhand te hebben. Een complex met regen- en onweersbuien ligt een groot deel van de dag boven ons land. Regionaal kan veel regen vallen, 30-50 mm en daardoor is wateroverlast mogelijk. In het noordwesten zou zelfs 50 tot ruim 100 mm kunnen vallen! Een hele maandsom aan regen. Omdat de zon nauwelijks te zien is, komen ook de temperaturen weer lager uit, rond 20-21 graden. Het regent overigens niet alleen, in delen van het land kan het tussendoor ook lagere tijd droog blijven. Waar de zon even goed doorbreekt kan het een graad of 23 worden.

Maandag kan in het oosten nog een bui voorkomen. Verder naar het westen is het zonniger en daar blijft het droog. De temperatuur ligt tussen 20 en 24 graden en dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De wind draait naar het noordoosten en is matig, maar op de Wadden kan het (vrij) krachtig waaien, 5-6 Bft.

Vanaf dinsdag krijgen we te maken met een hogedrukgebied ten noorden van ons land. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het blijft waarschijnlijk droog. Met een noordoostenwind wordt droge en iets frissere lucht aangevoerd. Overdag ligt de temperatuur tussen 20 en 22 graden. In de nachten kan het sterk afkoelen tot een graad of 8 in het binnenland. Aan de grond kan de temperatuur dan dalen richting het vriespunt. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn