Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

08 september 2021 door Jannes Wiersema

De mooiste dag van de week.

Met een hogedrukgebied ten noordoosten van ons waait de wind vandaag zwak tot matig vanuit het oosten tot zuidoosten. Vanuit die hoek wordt heel droge en warme lucht bij ons aangevoerd en er is dan ook volop ruimte voor de zon. Af en toe zijn er ook wat dunne sluierwolken te zien, maar daar heeft de zon nauwelijks last van. Een stralende zomerse dag dus, met ook zomerse temperaturen. In het Waddengebied wordt het 24 graden, in de rest van het land stijgt het kwik naar 25 tot lokaal 29 graden, met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en oosten van het land.

Ook vanavond en vannacht blijft het helder en met nog steeds een zwakke zuidoostelijke wind blijft relatief warme lucht aangevoerd worden. De temperatuur daalt dan ook niet verder dan naar 12 tot 16 graden.

Morgen schijnt de zon vooral in de ochtend opnieuw uitbundig en de temperatuur loopt dan ook weer snel op, alleen in het zuidwesten komen al wat wolkenvelden voor en kan zelfs al een enkele bui vallen.

In de loop van de dag trekt de bewolking vanuit het zuidwesten verder het land in, al blijft het in het noorden nog lange tijd zonnig. De buien, soms ook gepaard met onweer, breiden zich gedurende de middag geleidelijk verder uit tot over de zuidoostelijke helft van het land, in de noordwestelijke helft blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind draait naar het zuidwesten, 2 tot 4 Beaufort, waardoor het in de kustregio’s al iets minder warm wordt; rond 21 graden. Landinwaarts is het nog warmer, met daar 24 tot 27 graden.

Morgenavond trekken de (onweers)buien naar Duitsland weg en wordt het overal droog met ook wat opklaringen. Het wordt in de nacht naar vrijdag niet kouder dan 15 tot 18 graden.

Vrijdag trekt gedurende de ochtend een buienlijn van zuidwest naar noordoost over het land en daarachter gaan in onstabielere lucht een aantal buien ontstaan. Vooral in de middag kunnen deze buien ook gepaard gaan met een klap onweer. Tussendoor is er soms ook wat ruimte voor de zon en met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind wordt het nu in het hele land iets minder warm. Aan de kust wordt het een graad of 20, landinwaarts kan het lokaal nog net 23 of 24 graden worden.

In het weekend wordt het nog een fractie minder warm en is het wisselvallig, met meer bewolking en verspreid wat regen of een bui. Zaterdag wordt het 19 tot 21 graden en vallen vooral in het noorden enkele buien. Zondag wordt het nog maar 17 tot 20 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn