Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

09 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Weekend: rustig herfstweer, met flink wat zon.

Er staat een rustig herfstweekend voor de deur met flink wat ruimte voor de zon, maar ook regionaal mist en misschien zelfs de eerste nachtvorst van het seizoen.

De dag begint vandaag regionaal mistig of nevelig, maar dit lost in de loop van de ochtend vrij snel op en dan is er in het hele land volop ruimte voor de zon. De wind waait vanuit het oosten en is meest matig van kracht, 3 tot 4 Beaufort. De middagtemperatuur komt uit tussen 15 graden in het Waddengebied en lokaal 18 graden langs de Belgische grens.

Ook vanavond en vannacht is het nog vrij helder en met weinig wind ontstaat er wederom mist. Dit keer lijkt de mist zich weer over vrijwel het hele land te verspreiden en komt ook dichte mist voor. Omdat de wind grotendeels wegvalt, koelt het snel af tot 5 graden in het westen en tot 1 graad langs de oostgrens. Aan de grond vriest het op veel plaatsen licht en het is ook niet uitgesloten dat de temperatuur voor het eerst deze herfst ook op de normale waarneemhoogte tot het vriespunt daalt. In het Waddengebied en op de Zeeuwse eilanden is het over het algemeen iets minder koud.

Morgen is het wederom mooi herfstweer. Na het oplossen van het (regionaal hardnekkige) ochtendgrijs, krijgt de zon flink de ruimte. In het oosten en zuidoosten blijft dat zo tot in de late middag, in het westen begint het weer al eerder om te slaan. Vanaf de Noordzee komt een koufront het land binnen en daardoor neemt in de westelijke en noordelijke helft van het land ’s middags de bewolking toe en in de namiddag zou zelfs een klein beetje regen kunnen vallen. Landinwarts staat nauwelijks wind, terwijl in de kustprovincies een aantrekkende en frisse noordwestenwind opsteekt. Het wordt 16 of 17 graden.

Na het weekend stroomt achter het koufront met een noordwestelijke wind frisse lucht ons land binnen. Er volgt een aantal dagen licht wisselvallige dagen met een mix van wat zon, stapelwolken, maar ook een paar buien. De meeste buien worden in het noordoosten verwacht, terwijl het in het zuidwesten meestal droog blijft. De noordwestenwind waait vooral aan zee stevig door en maakt het voor het gevoel fris. Maandag wordt het nog een graad of 15, maar vanaf dinsdag moeten we het doen met 12 tot 14 graden. Halverwege de week lijkt het kwik weer iets omhoog te gaan.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn