Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

21 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Buien, zware windstoten en aan de Noordzee kans op storm.

Het is onstuimig met buien en daarbij is kans op onweer en veel regen. Aan zee is het stormachtig en in het hele land kunnen zware windstoten voorkomen. De temperatuur keldert dan tot een graad of 11. Ook morgen trekken buien over het land, soms met hagel, en het is fris. Het weekend ziet er droger en rustiger uit.

Vanochtend trekt het gebied met actieve buien in de ochtend over het land naar het oosten weg. In het westen en noorden kan over de hele dag 20-50 mm vallen. In de loop van de ochtend breekt vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon even door. Het is zeer onstuimig, met aan zee een stormachtige wind, windkracht 8. Tijdens buien kan de wind in het Waddengebied eventjes stormkracht bereiken, windkracht 9. Vooral in het noordwesten kunnen zeer zware windstoten voorkomen van ruim 100 km/u. In het binnenland is de westenwind (vrij) krachtig tot hard, 4-7 Beaufort, met zware windstoten tot zo’n 80 km/u.

Vanmiddag wordt het vooral landinwaarts rustiger, maar tijdens buien kan de wind nog steeds flink uithalen. Aan zee wordt de wind hard, windkracht 7, maar af en toe waait het nog steeds stormachtig met een windkracht 8 en komen zware windstoten voor. De zon laat zich regelmatig zien, maar in de noordelijke helft van het land komen ook buien vanaf de Noordzee het land op trekken. Daarbij is kans op hagel. In het zuiden blijft het zo goed als droog. Het wordt niet warmer dan 11 of 12 graden en tijdens buien is het hooguit een graad of 8. Gevoelsmatig is het nog een stuk frisser.

Vanavond en vannacht blijven het noorden en oosten last houden van enkele buien, soms met hagel. In de zuidwestelijke helft wordt het droog met brede opklaringen. Ook neemt vooral in het binnenland de wind af. Het koelt af tot lokaal 3 graden in Limburg tot 10 graden langs de westkust.

Morgen is er af en toe zon afgewisseld door wolkenvelden en vooral de noordelijke helft van het land krijgt te maken met buien. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. In het zuiden blijft het bij een enkele bui en is de zon wat vaker te zien. Er waait opnieuw een stevige noordwestenwind, windkracht 3 tot 6 en in de kustgebieden waait het hard tot soms stormachtig, windkracht 7 tot 8. Het wordt 10 graden in het oosten tot 13 in Zeeland.

Het weekend ziet er een stuk rustiger en droger uit. Vooral zondag laat de zon zich weer wat vaker zien. In de nachten koelt het af tot een graad of 5, overdag wordt het 12 tot 14 graden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn