Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

27 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Zuiden zonnig, noorden lang bewolkt.

Vandaag begint nog bewolkt, maar vanmiddag breekt vanuit het zuiden de zon door en wordt het met 15 tot 18 graden nog zachter dan vandaag. Morgen verloopt zonovergoten en ook vrijdag is het nog aardig. Met maxima rond 18 graden is het bijzonder zacht. In het weekend gaat het regenen.

Vanochtend start grijs, maar in het uiterste zuiden breekt al vroeg de zon door. Aan het eind van de ochtend is het in het zuiden zonnig geworden, terwijl het in het noorden nog bewolkt is. Na een zachte nacht met minima in de dubbele cijfers, is het eind van de ochtend regionaal al 15 graden. Wel waait er een stevige zuiden- tot zuidoostenwind.

Aan het begin van de middag breekt in het midden van het land de zon door en in het noorden gebeurt dat pas tegen de avond. In het uiterste noorden komt de zon niet tevoorschijn en daar blijft de temperatuur wat achter met 15-16 graden. In het midden en zuiden wordt het 17 tot in Limburg lokaal 18 graden. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en krachtig aan zee, windkracht 3 tot 6.

Vanavond breiden de opklaringen zich over het noorden uit en vannacht verloopt helder. Er kan in het binnenland een mistbank ontstaan en de wind neemt in kracht af en draait naar het zuidoosten. Onder een heldere hemel koelt het wat beter af met minima tussen 6 graden in het zuidoosten tot 10 graden aan zee.

Morgen wordt de zonnigste dag van de week, op de meeste plaatsen is er geen wolkje aan de lucht en kan worden genoten van blauwe luchten. De zuidenwind waait wel stevig door en is matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5. Daarmee wordt wel zeer zachte lucht aangevoerd met temperaturen van 15 graden op de Wadden, 17 graden in het midden van het land en 18 graden in het zuiden en zuidoosten. Normaal is het eind oktober een graad of 13.

Vrijdag komt vanuit het westen een storing dichterbij. Daardoor trekken velden met hoge sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt daar meestal nog doorheen en het blijft tot de avond droog. Opnieuw een mooie herfstdag dus met weer relatief hoge middagtemperaturen. In een groot deel van het land wordt het 17 of 18 graden. Langs de oostgrens zou het zelfs afgerond 19 graden kunnen worden! Op de Wadden blijft de temperatuur een beetje achter met een graad of 16. Er waait daarbij net als voorgaande dagen wel een stevige zuidenwind.

In het weekend slaat het om. Een koufront trekt langzaam over ons land. Daardoor neemt zaterdag vanuit het westen de bewolking toe en trekken enkele buien over het land. De meeste buien volgen pas in de avond en overdag schijnt vooral in het (noord)oosten de zon nog regelmatig. Verder is het nog steeds niet koud met 14 tot 17 graden.

Zondag is er veel bewolking en lokaal valt wat regen. Tegen de avond volgt vanuit het westen een gebied met actievere regen. Met een stevige zuidenwind wordt nog steeds zeer zachte lucht aangevoerd. Ondanks het ontbreken van zonneschijn kan het 14 tot lokaal 18 graden worden en daarmee blijft het opvallend zacht.

Na het weekend dringt de koudere lucht door tot onze omgeving. In de loop van de week ligt de middagtemperatuur rond 10 graden en ook de nachten worden dan weer gevoelig frisser. Verder blijft het wisselvallig met soms wat zon, maar ook buien en regelmatig veel wind.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn