Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

28 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Zonnig najaarsweer.

Vandaag wordt de zonnigste dag van de week, op de meeste plaatsen is er geen wolkje aan de lucht en kan van een blauwe hemel worden genoten. De zuidenwind waait wel stevig door en is matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5. Daarmee wordt zeer zachte lucht aangevoerd met temperaturen van 15 graden op de Wadden, 17 graden in het midden van het land en 18 graden in het zuiden en zuidoosten. Normaal is het eind oktober een graad of 13.

Vanavond en de komende nacht is het helder en koelt het af tot tussen 7 graden in het oosten en 10 graden in het westen van het land.

Morgen komt vanuit het westen een storing dichterbij. Daardoor trekken velden met hoge sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt daar meestal nog doorheen en het blijft tot de avond droog. Het wordt opnieuw een mooie herfstdag dus met weer relatief hoge middagtemperaturen. In een groot deel van het land wordt het 17 of 18 graden. Langs de oostgrens zou het zelfs afgerond 19 graden kunnen worden! Op de Wadden blijft de temperatuur een beetje achter met een graad of 16. Er waait daarbij net als voorgaande dagen wel een stevige zuidenwind.

In het weekend slaat het om. Een koufront trekt langzaam over ons land. Daardoor neemt in de nacht naar zaterdag vanuit het westen de bewolking toe en trekken enkele buien over het land. Nieuwe buien volgen pas in de avond en overdag schijnt vooral in het (noord)oosten de zon nog regelmatig. Verder is het nog steeds niet koud met 14 tot 17 graden.

Zondag is er veel bewolking en lokaal valt wat regen. Tegen de avond volgt vanuit het westen een gebied met actievere regen. Met een stevige zuidenwind wordt nog steeds zeer zachte lucht aangevoerd. Ondanks het ontbreken van zonneschijn kan het 14 tot lokaal 18 graden worden en daarmee blijft het opvallend zacht.

Na het weekend dringt de koudere lucht door tot onze omgeving. In de loop van de week ligt de middagtemperatuur rond 10 graden en ook de nachten worden dan weer gevoelig frisser. Verder blijft het wisselvallig met soms wat zon, maar ook buien en regelmatig veel wind.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn