Sunday 28 November
Weerman Jannes Wiersema

30 oktober 2021 door Jannes Wiersema

Nat weekend, met een stevige wind.

Vannacht zijn er wat opklaringen, maar het weekend verloopt grijs en wisselvallig, maar de temperaturen blijven relatief hoog voor de tijd. Wel gaat het stevig waaien. Na het weekend wordt het een stuk frisser.

Het is op de meeste plaatsen droog en hier en daar klaart het weer op. Kouder dan 9 of 10 graden wordt het niet.

Vanochtend is het op de meeste plekken grijs, alleen in het noordoosten kan de zon zich nog even laten zien. Van het zuiden uit gaat het op steeds meer plekken regenen. De wind trekt daarbij aan.

Vanmiddag draait de zuidoostenwind naar het zuidwesten en waait het stevig door met een windkracht 4 tot 5. Aan zee waait het krachtig en in het Waddengebied eventjes hard, 6-7 Beaufort. Koud is het niet met 12 graden op Terschelling en 14 tot plaatselijk 15 graden in het binnenland. Het blijft regenen, al wordt het tegen het eind van de middag langzaamaan droger.

Vanavond wordt het droger, maar komen er van tijd tot tijd nog steeds buien voor. Komende nacht wordt het in het westen droger en daar zou het ook weer wat kunnen opklaren. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorwaaien en het wordt niet kouder dan 10 tot 12 graden.

Morgen wordt het grijze herfstdag. In de ochtend valt uit de bewolking af en toe wat regen, maar in de middag kan het flink plenzen en is zelfs kans op onweer. Ook trekt de zuidwestenwind flink aan, in de kustgebieden staat een windkracht 7. Toch kan de temperatuur nog behoorlijk oplopen met maxima tussen 13 graden op de Wadden, 16 graden in Utrecht en 18 graden in Limburg.

Maandag wordt een onstuimige dag. Door een lagedrukgebied boven de Noordzee waait het stevig door. Aan zee kan het stormachtig waaien met een windkracht 8 en komen zware windstoten voor van rond 90 km/u. In het binnenland komt een enkele bui tot ontwikkeling, maar is ook ruimte voor de zon. Aan zee komen veel meer en zwaardere buien voor en daarbij is ook kans op een klap onweer. Met 11 tot 14 graden is het minder zacht dan dit weekend.

De rest van de week is het wisselvallig. De meest actieve buien vinden we dankzij het relatief warme zeewater voor de kust. Daar is ook nog steeds kans op onweer. In het binnenland valt het mee met de buien en is het vaak droog met wat zon. De wind neemt af en draait naar het noordwesten. Daarmee wordt frissere lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 10 en 12 graden en de minima liggen rond 5 graden. Tijdens heldere nachten kan het regionaal afkoelen richting het vriespunt met vorst aan de grond.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn