Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

21 november 2021 door Jannes Wiersema

Vanaf morgen overgang naar kouder herfstweer.

Vanochtend trekt de regenzone naar het zuidoosten weg en komt er vanuit het noordwesten steeds meer ruimte voor opklaringen. Wel trekken enkele losse buien over, met name in het noorden. De noord- tot noordwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Vanmiddag schijnt de zon regelmatig, al vallen verspreid over het land een paar buien. Bij die buien is kans op wat korrelhagel of een enkele klap onweer. Het wordt maximaal zo’n 9 of 10 graden en daarmee is het wat frisser dan op zaterdag.

Vanavond wordt het geleidelijk overal droog en klaart het breed op. De noord- tot noordoostenwind neemt in kracht af en is zwak tot matig, alleen in het noordelijk kustgebied nog (vrij) krachtig. Vannacht is het zo goed als helder en met weinig wind kan het landinwaarts afkoelen tot rond het vriespunt. Aan de grond kan het op grote schaal licht vriezen. In de kustgebieden is het met 3 tot 6 graden minder koud.

Morgen is het prachtig herfstweer met veel ruimte voor de zon. Vooral in het uiterste zuidoosten en het uiterste noordwesten zijn mogelijk wat meer wolken aanwezig, maar ook daar is de zon van tijd tot tijd zeker te zien. De overwegend noordoostelijke wind is zwak tot matig van kracht. In de loop van de dag wordt de wind in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig. De temperatuur loopt op naar 6 graden in het zuidoosten tot 9 graden in de kustgebieden.

In de nacht naar dinsdag komen er in het noorden meer wolkenvelden voor, waardoor het kwik daar boven nul blijft. In de zuidelijke helft van het land kan het dankzij brede opklaringen licht gaan vriezen, lokaal mogelijk tot -4 of afgerond -5 graden. Overdag is met name in het zuiden regelmatig ruimte voor de zon, in het noorden overheersen wolkenvelden het weerbeeld. Het blijft vrijwel overal droog en met niet al te veel wind loopt de temperatuur op naar 6 graden in het zuidoosten tot 10 graden in de kustgebieden.

Woensdag komen vrij veel wolkenvelden voor, al is er zo nu en dan ook ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog en de temperatuur komt uit op maximaal 7 tot 10 graden.

De dagen daarna zorgt een noordwestenwind voor de aanvoer van frisse lucht. Wolkenvelden, een paar zonnige momenten en enkele buien wisselen elkaar af. Vooral volgend weekend zouden de buien gepaard kunnen gaan met korrelhagel en mogelijk zelfs wat natte sneeuw. De temperatuur daalt iedere dag wat verder en in het weekend ligt de temperatuur waarschijnlijk rond 5 graden overdag. Zeker als de wind dan wat toeneemt kan het wel eens als guur herfstweer aanvoelen.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn