Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

24 november 2021 door Jannes Wiersema

Grijze herfstdag.

Er trekken vandaag veel wolkenvelden over het land en vooral vanochtend is het in de zuidelijke helft van het land ook wat nevelig en lokaal mistig. Af en toe valt er wat lichte regen of motregen en vooral langs de noord- en westkust valt soms ook een los buitje. Ruimte voor zon is er maar weinig. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind en daarmee wordt het vanmiddag op veel plaatsen maar 6 tot 8 graden, alleen direct aan zee wordt het lokaal nog 9 of 10 graden.

Vanavond valt nog een lokale bui en vannacht trekt vanuit het noordwesten een koufront het land in. Aan de west- en noordwestkust valt dan wat regen. Het koelt af naar 2 of 3 graden in het zuidoosten van het land en naar 4 tot 7 graden in de rest van het land.

Morgenochtend trekt het koufront van west naar oost over het land en valt enige tijd wat lichte regen. Achter het front breekt de zon af en toe door en valt nog slechts een enkele losse bui. De wind draait naar het noordwesten en neemt iets toe tot windkracht 5 in het Waddengebied. Direct aan zee wordt het daarmee nog een graad of 10, in het binnenland is het kouder, met daar 5 tot 7 graden.

In de nacht naar vrijdag klaart het breder op en koelt het weer flink af. Landinwaarts gaat het licht vriezen, aan zee daalt het kwik tot een graad of 4. Later in de nacht neemt de bewolking weer iets toe en valt een bui, in het noorden mogelijk gepaard met wat natte sneeuw.

Ook vrijdagochtend valt vooral in het noorden nog een (winterse) bui, daarna wordt het tijdelijk droger en is er soms een gaatje voor de zon. Op nadering van een storing neemt de zuidwestelijke wind geleidelijk toe en het wordt nog maar 5 tot 8 graden. Tegen de avond volgt regen, mogelijk gemengd met ook wat natte sneeuw.

In het weekend blijft het wisselvallig, met verspreid over het land een aantal (winterse) buien. Tussendoor laat de zon zich soms zien en de middagtemperaturen schommelen rond 5 graden. In de nachten daalt het kwik tot dichtbij of rond het vriespunt.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn