Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

11 december 2021 door Jannes Wiersema

Aardige zaterdag, morgen regenachtig.

Vanochtend trekt nog een lokale bui over het land. In delen van Gelderland kan het tot ijzel komen. In het noordoosten is het eerst wat nevelig of mistig, maar al snel trekken zowel de mist als ook de buien weg. Op veel plekken breekt het zonnetje door. In het noorden en oosten liggen de temperaturen rond of onder het vriespunt en is in de vroege ochtend kans op gladheid.

Vanmiddag is het overal droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Het is prima weer voor buitenactiviteiten, want de westelijke wind is slechts zwak tot matig in het binnenland, windkracht 2 tot 3. Aan zee staat iets meer wind, in het Waddengebied soms een windkracht 6. Met 5 graden in het noordoosten tot lokaal 10 langs de westkust is het relatief zacht voor de tijd van het jaar.

Vanavond wordt de bewolking vanuit het westen snel dikker op nadering van een storing. In de loop van de avond gaat het door het overtrekken van een warmtefront regenen en dat blijft zo in de nacht. De zuidwestelijke wind trekt aan en het wordt niet kouder dan 2 graden in Groningen tot 6 aan zee.

Morgen schakelen we over naar een heel ander weerbeeld. Het is grijs en regenachtig. Er waait een straffe zuidwestelijke wind die bijzonder zachte lucht aanvoert. De temperaturen schieten in de dubbele cijfers met 10 tot 12 graden, maar aangenaam is het dus niet. In Oost-Groningen wordt de 10 graden net niet gehaald.

Maandag en dinsdag houden we veel bewolking, al is er vooral in het zuiden soms een gaatje voor de zon. Uit het wolkendek valt van tijd tot tijd wat gemiezer en dinsdagochtend kan het wat harder regenen. Met 8 tot 11 graden is het zeer zacht en in de nachten ligt de temperatuur nauwelijks lager.

Woensdag lijkt het tot de avond droog te blijven, maar is er opnieuw veel bewolking. Het waait stevig en het is zacht met dik 10 graden op de thermometer. Later op de dag gaat het stevig regenen.

Vanaf donderdag komt een hogedrukgebied boven West-Europa te liggen. Het wordt rustig decemberweer met af en toe zon, maar in de nachten kan gemakkelijk mist en lage bewolking ontstaan, waardoor het vaak grijs zal zijn met een spat motregen. De temperatuur moet een paar graden inleveren, maar er staat weinig wind.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn