Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

18 december 2021 door Jannes Wiersema

Na het weekend geleidelijk kouder

Onder invloed van een hogedrukgebied blijft het dit weekend heel rustig decemberweer. De lucht is echter heel vochtig en dat resulteert in eerste instantie nog in grijs weer, met veel bewolking, soms wat nevel en plaatselijk een beetje motregen.

Vandaag is de bewolking het dikst en verspreid over het land kan er soms een beetje lichte regen of motregen vallen. Verder is het nevelig en komt in het noorden eerst lokaal mist voor. De zon komt er niet of nauwelijks doorheen en met een zwakke tot aan de kust soms matige noordwestenwind wordt het maximaal 8 of 9 graden.

Vanavond en vannacht verandert weinig. De bewolking overheerst en het wordt op veel plekken weer wat nevelig. Heel lokaal klaart het soms even op en daar kan een mistbank ontstaan. Het wordt niet kouder dan 5 tot 8 graden.

Morgen breekt de bewolking af en toe even open en is er soms een gaatje voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog, al kan in de ochtend nog wel een beetje motregen vallen. Met nog steeds een wind uit noordwestelijke richtingen, 2 tot 4 Beaufort, wordt het net als vandaag 8 of 9 graden.

Na het weekend lijkt de wind uit meer noordoostelijke richtingen te gaan waaien, waarmee koudere, drogere lucht ons weet te bereiken. Maandag klaart het daardoor goed op. We zien de zon weer eens uitgebreid. Het wordt 5 tot 7 graden, maar in de loop van de dag wordt het geleidelijk kouder. Ook in de nacht naar dinsdag zijn er nog brede opklaringen en daarin koelt het dan flink af, naar -2 tot -5 graden.

Vanaf dinsdag wordt het overdag nog maar een graad of 2 a 3, en in de nachten gaat het een paar graden vriezen. Er is weer wat ruimte voor de zon en het blijft zo goed als droog.

In de loop van de week, richting de kerstdagen, stijgen de kansen op een beetje neerslag en ontspint zich een strijd tussen de koude lucht aan de ene kant en de warme aan de andere. De kans op een Kerst met zacht weer is nu ongeveer twee derde, de kans op een winterse Kerst een derde.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn