Friday 28 January
Weerman Jannes Wiersema

24 december 2021 door Jannes Wiersema

Vandaag grijs, soms nat. Daarna vorstinval.

Vanochtend is het veel minder koud dan de afgelopen dagen. Af en toe regent het. De meeste neerslag lijkt in het noorden te vallen, maar ook elders blijft het niet helemaal droog. Het is bijna de hele dag bewolkt, de zon zien we nauwelijks en de temperatuur stijgt tot rond een graad of 9.

In de middag draait de wind in de noordelijke provincies naar noordwest tot noord. Vanaf dat moment begint daar weer koudere lucht binnen te stromen en gaan de temperaturen er dalen.

Komende nacht wordt het daarom in het noorden flink koud. In de opklaringen kan het plaatselijk afkoelen tot -6 graden. Het zuiden wordt door de kou nog niet bereikt, daar blijft het bij een graad of 4 boven nul.

Wat er tijdens de kerstdagen, zaterdag en zondag, gebeurt, is en blijft nog altijd spannend.

Op basis van de huidige berekeningen komt de kou morgen, Eerste Kerstdag, vanuit het noorden terug het grootste deel van ons land inzetten.

Morgen hangt een neerslagzone hangt boven de zuidelijke helft van het land. Op de grens van de koude lucht, waarschijnlijk boven het midden van het land, kan dan een beetje sneeuw vallen. In het noorden is het zonnig en koud, met maxima onder het vriespunt, in het zuiden is het minder koud met een graad of 5 en valt af en toe regen.

De nacht naar Tweede kerstdag verloopt koud. IN het noorden kan het plaatselijk 9 graden vriezen. Het uiterste zuiden is bewolkt en minder koud.

Ook op Tweede Kerstdag zien we zo’n situatie, met grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. De neerslagzone trekt dan weer noordwaarts en kan dan in het noorden weer een beetje sneeuw of ijzel opleveren. Elders valt regen. De temperaturen gaan dan weer wat omhoog.

Volgende week lijkt het opnieuw zachter te worden. Het is vaak bewolkt, soms komt ook even de zon erdoor en af en toe regent het een tijdje. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog en later in de week wordt het vaak meer dan 10 graden.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn