Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

25 december 2021 door Jannes Wiersema

Veel zon, maar regionaal ook winterse neerslag

Vanuit het noorden verovert koude lucht vandaag onze omgeving en dat resulteert in grote verschillen in ons land op deze zaterdag, Eerste Kerstdag.

Vooral in het noorden begint de dag vandaag meteen met volop zonneschijn. Het is er wel koud, met in de vroege ochtend lokaal nog matige vorst en in de loop van vandaag komt het kwik er op sommige plaatsen ook niet meer boven het vriespunt uit. Het blijft er 1 à 2 graden vriezen en er staat een koude noordoosten- tot oostenwind. Het midden van het land begint met wat wolkenvelden en soms een vlokje sneeuw, maar dit schuift al snel verder zuidwaarts, waarna ook in het midden van het land de zon fraai doorbreekt. De temperatuur schommelt er overdag steeds rond het vriespunt. In het zuiden is het bewolkt met vooral in de ochtend regen, waarvan een deel iets ten zuiden van de grote rivieren enige tijd overgaat in sneeuw. In de tweede middaghelft wordt het ook daar droog, met soms nog een gaatje voor de zon. De middagtemperatuur komt in het zuiden nog uit op 3 tot 5 graden.

Vanavond en vannacht wordt het in vrijwel het hele land helder, alleen in het zuiden hangt ook nog wat bewolking. Daar daalt het kwik tot rond het vriespunt, terwijl het in het noorden afkoelt naar -5 tot lokaal mogelijk -10 graden. Later in de nacht gaat het in het zuidwesten af en toe regenen en lokaal mogelijk licht sneeuwen. De neerslag valt op een bevroren bodem en dit kan daar al regionaal enige uren gladheid door ijzel opleveren.

Morgen trekt die neerslagzone van zuidwest naar noordoost over het land. In de koude lucht aan de voorzijde ervan valt de neerslag soms in de vorm van sneeuw, aan de zachtere kant erachter valt voornamelijk regen of ijzel. Rond de middag is het in het midden van het land nog koud, met temperaturen rond het vriespunt en daar een paar uur lang risico op ijzel. Tegen de avond en in de nacht naar maandag is er vooral in het noorden van het land kans op gladheid door ijzel. Eenmaal in de zachtere lucht stijgt de temperatuur in het zuiden naar 5 tot 8 graden, in het midden van het land tot rond 3 graden en in het noorden schommelt het kwik nog rond het vriespunt.

In de nacht naar maandag en ook maandagochtend kan het in het noorden eerst nog glad zijn, maar in de rest van het land is de zachtere lucht al gearriveerd. Maandag overdag wordt het wordt het van noord naar zuid 4 tot 9 graden. Het is bewolkt en vooral in de ochtend valt soms nog een beetje regen. De middag verloopt zo goed als droog, met een naar zuidoost draaiende wind, 1 tot 3 Beaufort.

De dagen daarna is het wisselvallig en zacht, met veel bewolking, af en toe regen en soms even flink wat wind. De middagtemperaturen stijgen met een zuidwestenwind in de loop van de week weer tot in de dubbele cijfers…

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn