Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

26 december 2021 door Jannes Wiersema

Koud begin van Tweede Kerstdag, lokaal ijzel

Tweede Kerstdag begint koud met op veel plekken lichte tot matige vorst. Alleen in het uiterste zuiden ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Vanochtend schijnt vooral in het noorden en oosten de zon. Vanuit het zuiden winnen wolkenvelden terrein. Uit deze wolken kan lokaal wat lichte (mot)regen vallen. Door temperaturen rond het vriespunt en een koude ondergrond kan de neerslag dan aanvriezen en is kan het plaatselijk glad worden. Aan het einde van de ochtend ligt de temperatuur op -4 graden in het noordoosten, iets onder het vriespunt in het midden en +4 in Zuid-Limburg.

Vanmiddag wint de zachtere lucht terrein. Dit gaat gepaard met bewolking en wat neerslag. In het zuiden valt (mot)regen bij temperaturen die boven het vriespunt liggen. In het midden van het land is kans op ijzel door een combinatie van (mot)regen die op de nog koude ondergrond bevriest. In het noordoosten blijft de temperatuur nog onder nul en schijnt de zon flink. De oostenwind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Vanavond ligt de temperatuur op de meeste plekken boven het vriespunt en valt soms wat regen. Alleen in het noordoosten vriest het nog en daar neemt de kans op ijzel toe. Vannacht blijft het noordoosten te maken houden met kans op gladheid door ijzel, elders is het bewolkt met soms wat regen. De minimumtemperatuur varieert van -3 graden in het uiterste noordoosten en +5 graden in het zuidwesten. In de loop van de nacht loopt de temperatuur alleen maar verder op.

Morgen wordt het wordt het van noord naar zuid 4 tot 10 graden. Het is overwegend bewolkt en gedurende de dag is kans op wat lichte regen. De wind draait naar het zuidoosten en is zwak, hooguit matig van kracht.

Dinsdag verloopt regenachtig en grijs. Daarbij is de koude lucht definitief verdreven met temperaturen uiteenlopend van 7 graden in het noordoosten tot 11 graden in het zuiden. Er staat een matige tot langs de kust vrij krachtige wind, die vooral in het zuidwesten later aan kan trekken naar krachtig (6 Bft) of misschien zelfs hard (7 Bft).

Woensdag en donderdag blijft het grijs en valt af en toe regen. Het blijft soms stevig waaien uit het zuidwesten. Met maxima tussen de 11 en 15 graden wordt het zeer zacht en ’s nachts komt de temperatuur bijna niet meer onder de 10 graden uit. Mogelijk worden temperatuurrecords voor eind december verbroken.

Oudejaarsdag blijft met een zuidwestenwind erg zachte lucht onze kant op komen en het zou zelfs de zachtste oudejaarsdag ooit gemeten kunnen worden met temperaturen van 11 tot 15 graden. Verder lijkt het overwegend droog te blijven en mogelijk komt de zon zelfs regelmatig tevoorschijn. Ook tijdens Oud en Nieuw blijft het waarschijnlijk overwegend droog en erg zacht met rond middernacht temperaturen rond of zelfs iets boven de 10 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn