Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

30 december 2021 door Jannes Wiersema

Zeer zacht en druilerig

De laatste dagen van het jaar 2021 verlopen druilerig en recordzacht. Overdag liggen de temperaturen veelal tussen 12 en 16 graden en dat is erg hoog voor eind december.

Tijdens oud en nieuw is het iets droger en met af en toe zon is het zelfs een beetje lenteachtig. De jaarwisseling verloopt miezerig en er is kans op mist.

Vandaag voert bewolking de boventoon en verspreid over de dag valt lichte regen of motregen. Soms komen ook droge perioden voor en zeer lokaal klaart het heel eventjes op. Er waait een vlagerige zuidwestenwind, windkracht 4 tot 5 in het binnenland en windkracht 6 tot 7 aan zee. Het wordt 11 graden op de Wadden, 14 graden in het midden van het land en 16 graden in Brabant. Dit betekent een verpulvering van de dagrecords voor 30 december en we moeten terug naar 1977 voor vergelijkbare temperaturen eind december.

Vanavond valt nog wat regen, maar vannacht wordt het vanuit het zuidwesten droog met later in het zuiden ook wat opklaringen. Het blijft stevig doorwaaien uit het zuidwesten en daarmee blijft de aanvoer van recordzachte lucht doorgaan. Het koelt niet verder af dan tot 10-12 graden. Nooit eerder bleef de minimumtemperatuur op oudejaarsdag boven 10 graden steken in ons land.

Oudejaarsdag start droog met vooral in het zuiden af en toe wat ruimte voor de zon. De zuidwestenwind waait vooral aan zee stevig door en voert nog steeds uitzonderlijk zachte lucht aan, de temperatuur ligt tussen 12 graden op de Wadden en 15 graden in Brabant en Limburg. De kans is groot dat het voor de derde dag op rij recordwarm wordt. Het lenteachtige weer moet in de middag plaatsmaken voor meer bewolking en af en toe wat regen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht verlopen bewolkt en druilerig met fijne motregen. Tijdens de jaarwisseling is de stevige zuidwestenwind wat afgenomen. Daardoor kan het tijdelijk nevelig of zelfs wat mistig worden, maar deze mist trekt snel weg. De kans is groot dat het een historisch zachte jaarwisseling wordt met minima van 9 tot 12 graden.

Nieuwjaarsdag start grijs en miezerig. In de loop van de dag wordt het droog en breekt de zon af en toe door. Er staat niet meer zo’n stevige zuidwestenwind als voorgaande dagen en de temperatuur stijgt naar 12 tot 15 en daarmee is het lenteachtig en wederom recordzacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het een graad of 5 in deze tijd van het jaar.

Zondag verloopt grijs en nat met flinke perioden met regen. Ook trekt de zuidwestenwind weer aan. De temperatuur blijft onveranderd hoog met 10 tot 14 graden. Ook dan kunnen de dagrecords weer worden verbroken.

Vanaf maandag draait de stroming meer naar het westen tot noordwesten, waardoor eindelijk koelere lucht ons land bereikt. De temperaturen zakken weer richting normaal, waardoor ’s nachts de kans op een graadje vorst toeneemt. In de loop van de week is zelfs weer kans op een winterse bui. Het blijft daarbij wisselvallig. Koud winterweer is voorlopig uitgesloten.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn