Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

02 januari 2022 door Jannes Wiersema

Vanmiddag tijdelijk droger, vanavond pittige (onweers)buien.

Vanochtend is het overwegend bewolkt met van tijd tot tijd wat buien of regen. Vooral in het noorden en oosten blijft het lang regenachtig. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt vrij krachtig boven land, aan zee krachtig.

Vanmiddag vallen een paar losse buien met voorkeur voor de noordelijke helft van het land. Aanvankelijk is het nog overwegend bewolkt, maar uiteindelijk kan de zon ook even doorbreken. Verder blijft het stevig waaien en de temperatuur loopt op naar 9 graden op de Wadden tot 14 graden in het zuiden. Daarmee kan het opnieuw recordwarm worden.

Vanavond trekken pittige buien van zuidwest naar noordoost over het land en kan het soms flink plenzen. De buien kunnen lokaal ook gepaard gaan met onweer en zware windstoten tot zo’n 75 km/h. In het noordwestelijk kustgebied kan de zuidwestenwind soms hard zijn (7 Beaufort) en ook elders waait het flink. In de loop van de nacht trekken de buien weg naar Duitsland en is er ruimte voor opklaringen. Het koelt af naar 7 tot 9 graden.

Morgenochtend is het op de meeste plekken droog en is er, zeker in de westelijke helft, aardig wat ruimte voor de zon. Er staat nog een stevige wind uit zuidwestelijke richting: in het binnenland matig tot vrij krachtig, aan de kust soms krachtig en op het IJsselmeer en de Wadden soms tippend aan hard.

Morgenmiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar de bewolking neemt van het zuiden uit toe. In de loop van de middag is vooral in het zuiden en oosten kans op een bui, elders blijft het droog. In het noorden kan de zon nog een poos blijven schijnen. Met middagtemperaturen tussen de 9 en 12 graden is het nog één keer erg zacht voor de tijd van het jaar.

Morgenavond wordt de bewolking wat dikker en gaat het in het zuiden op steeds meer plekken regenen. De wind neemt af naar zwak en in het noorden soms matig. In de nacht naar dinsdag kan het overal gaan regenen, al ligt het zwaartepunt van de neerslag in het zuiden en zuidoosten.

Dinsdag wordt een behoorlijk natte dag. Een lagedrukgebiedje dat over onze omgeving trekt zorgt waarschijnlijk voor flink wat regen, met in een groot deel van het land 10 tot 20 millimeter aan neerslag. In het noorden en noordwesten lijkt de neerslaghoeveelheid mee te vallen. Er is een kleine kans dat de regen lokaal overgaat in natte sneeuw. In de buurt van het lagedrukgebiedje is de wind zwak, maar later op de dag trekt de noordwestenwind waarschijnlijk flink aan. Het wordt nog ‘maar’ 6 tot 9 graden en in de loop van de dag koelt het steeds verder af.

Woensdag is het weer een stuk droger met ook regelmatig ruimte voor de zon. De grootste kans op een paar buien is voor de noordelijke helft van het land. Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met wat hagel of natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 graden in het binnenland en 7 graden aan de kust. Er staat een stevige noordwestelijke wind, krachtig tot hard (6-7 Bft) langs de kust.

De dagen daarna blijft het wisselvallig. Op donderdag valt in de loop van de dag wat neerslag, mogelijk in de vorm van wat natte sneeuw. Ook op vrijdag vallen regelmatig buien, mogelijk met een winters karakter. Daarbij waait het soms flink en ligt de temperatuur rond normale waarden voor de tijd van het jaar. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn