Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

18 februari 2022 door Jannes Wiersema

Storm Eunice

Vandaag krijgen we te maken met zware storm Eunice.

Vanochtend is het nog relatief rustig, met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. De zuidwestenwind trekt geleidelijk aan en rond het middaguur begint het langs de westkust al te stormen.

Begin van de middag trekt een lijn met stevige buien van west naar oost over het land en daarachter trekt de wind verder aan. Er komen dan zware windstoten voor van 90 tot 120 km/u. In de kustprovincies worden de windstoten in de namiddag nog zwaarder, circa 130 km/u. Het wordt dan snel droog en vanuit het zuidwesten breekt de zon door. Maar het weerbeeld is ronduit onstuimig met een windkracht 7 tot 8 in het zuidoosten en windkracht 8 tot 9 in de rest van het binnenland. In de kustprovincies stormt het en aan zee staat een zware zuidwesterstorm, windkracht 10! De temperatuur stijgt daarbij naar 10 tot 12 graden.

Vanavond neemt de wind in de zuidelijke helft van het land in kracht af, maar de zware windstoten houden nog de hele avond aan. In het noorden moet de piek nog komen en gaat het nog harder waaien. Tot in het binnenland stormt het en boven het IJsselmeer waait een windkracht 10. Nabij de Waddenzee en op de Waddeneilanden kan de wind zelfs even windkracht 11 bereiken, dan spreken we van zeer zware storm. Windstoten van 145 km/u of zelfs nog een hogere uitschieter zijn niet uitgesloten. Deze windstoten van orkaankracht kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en de natuur.

Vannacht trekt Eunice naar het oosten weg en neemt de wind af, al blijft het in de kustgebieden stormachtig met zware windstoten. Het koelt af tot 2 graden in Zuid-Limburg en 5 graden op de Wadden. In het zuiden is het droog met opklaringen. Het noorden is gevoelig voor (winterse) buien en juist tijdens deze buien komen nog steeds zware windstoten voor.

Morgenochtend trekken de laatste buien naar het noordoosten weg en klaart het even mooi op. In de middag neemt de bewolking snel toe en later in de middag gaat het door de volgende storing alweer regenen. In het noordoosten blijft het tot de avond droog. De zuidwestelijke wind doet het in de ochtend even rustig aan, maar trekt ’s middags alweer aan naar vrij krachtig in het binnenland en stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Met 6 tot 10 graden is het iets koeler dan voorgaande dagen.

Zondag ligt een storing de hele dag boven ons hoofd. Daardoor is het bewolkt en valt veel regen, op grote schaal zo’n 20 mm. Opnieuw waait er een stevige zuidwestenwind en met 9 tot 12 graden is het weer wat zachter.

Maandag wordt een onstuimige dag met een stormachtige noordwestenwind aan de kust en kans op zware windstoten. Er trekken winterse buien over het land met hagel en een vlok natte sneeuw, maar tussendoor schijnt ook de zon. Het wordt 7 tot 10 graden. Tijdens buien is het koud en guur.

Vanaf dinsdag lijkt het eindelijk op te gaan knappen. Dinsdagmiddag trekt een laatste storing over het land met regen, daarna weet soms een zwakke storing ons land te bereiken met bewolking en een beetje regen, maar de droge perioden overheersen en we gaan de zon vaker zien richting het carnavalsweekend. Tijdens opklaringen stijgt later in de week de kans op een graadje vorst in de nachten. Overdag kan het dan juist lenteachtig aandoen met temperaturen in de dubbele cijfers.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn