Wednesday 24 July
Weerman Jannes Wiersema

15 maart 2022 door Jannes Wiersema

Lokaal wat regen

In het noordoosten van het land begint de dag fris, met temperaturen dichtbij het vriespunt. In de rest van het land wisselen wolkenvelden en wat zon elkaar af.

In het zuiden van het land is de bewolking iets dikker en vooral in het zuidoosten daaruit kan vanochtend een beetje regen vallen. Het Waddengebied is bovendien gevoelig voor een lokale bui, mogelijk ook met onweer, maar het grootste deel van het land heeft vanochtend droog weer.

Vanmiddag is het overal droog en breekt de zon vanuit het zuidwesten tot westen steeds uitbundiger door, later ook in het oosten. De wind uit het zuidoosten is zwak tot hooguit matig, 1 tot 3 Beaufort. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 10 of 11 graden in het Waddengebied en naar 12 tot 14 graden in de rest van het land.

Vanavond en vannacht is het vrij helder. Met weinig wind koelt het af naar 2 tot 4 graden, alleen in het noordoosten kan het nog iets kouder worden.

Morgen trekt de zuidoostelijke wind iets aan naar matig, op passage van een zwak warmtefront. Er trekken wat wolkenvelden over het land, maar de zon komt daar geregeld tussendoor. Gedurende de middag krijgt de zon steeds meer ruimte, maar schuift er vanuit het zuiden ook een lichte wolk met wat Saharazand over het land. De lucht zal daarom niet strakblauw zijn, maar wat melkachtig en bruingekleurd. Vanuit het zuiden stroomt ook warmere lucht ons land in, waardoor de temperatuur snel oploopt. Door het aanwezige Saharazand zal de opwarming iets worden getemperd, maar alsnog wordt het 13 graden langs de noordkust tot maximaal 18 graden in het zuiden.

Morgenavond trekt een tweede wolk met Saharazand over het land, en gedurende de nacht naar donderdag schuift er een storing over onze omgeving. Het is dan ook bewolkt en af en toe valt er wat regen. Hiermee komt ook het Saharazand omlaag en dat zullen we met name donderdagochtend terugvinden op o.a. auto’s en tuinmeubilair. Het wordt niet kouder dan 7 of 8 graden en de wind draait naar het noorden.

Donderdag wordt er met een noordelijke wind tijdelijk frissere lucht aangevoerd. Het kwik stijgt uiteindelijk van noord naar zuid naar 9 tot 12 graden. In de ochtend hangen er wat wolkenvelden boven het land en is de lucht nog wat melkachtig door het naar het oosten wegtrekkende Saharazand. In het oosten kan vroeg in de ochtend nog wat regen vallen, maar het wordt snel droog en in de middag breekt de zon weer uitbundig door.

Vanaf vrijdag schijnt de zon weer volop en is het droog. Met een noordoostenwind wordt het vrijdag 10 tot in het zuiden lokaal 15 graden. In het weekend wordt de wind oostelijk en wordt het met volop zonneschijn op grotere schaal 14 a 15 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn